Nyheter

”Ett grandiost självmål av skolkontoret”

”Ett grandiost självmål av skolkontoret”

Nyheter I måndags kunde vi berätta att Vaggeryds kommun hade flest andel behöriga elever i länet till gymnasiet.

Detta har föranlett följande debattinlägg:

”Länets bästa grundskola!

Med en känsla av glädje och upprymdhet kunde jag läsa i Skillingaryd.nu att Vaggeryds kommun hade flest behöriga elever till gymnasieskolan i Jönköpings län. Nyheten var spridd med stora bokstäver i alla lokala medieföretag i länet.

Man skrev ”Länets bästa grundskola” och ”Vaggeryd har flest behöriga gymnasieelever”.

Ivrigt sökte jag efter vad skolkontoret och BUN hade sagt i frågan. Nu äntligen skulle lärare få lite s.k. ”cred” för år av slit med att vända den nedåtgående trenden. Nu skulle ledningen för skolorna i Vaggeryds kommun äntligen framhålla det som forskningen betraktar som den avgörande faktorn för om elever ska lyckas i skolan dvs. organiserandet av lärandet i klassrummet och lärares skicklighet.

Inte ett ord av erkännande någonstans!

När man läser kommentarerna i pressen, så kan man tro att kunskaper och lärande kommer från BUN, tjänstemännen som leder verksamheten på BUN och rektorerna.

Om den som svarat på mediernas frågor om varför, Hjortsjöskolan 6-9 (89.9%) och Fågelforsskolan 6-9 (88,5%), har den högsta andelen behöriga som sökt till gymnasiet i länet. Om den haft den mest elementära kunskap om hur lärande situationer skapas och hur lärarna i klassrummen och specialpedagoger jobbat med frågan i Vaggeryds kommun. Så skulle man ha svarat att det berodde på en medveten och på forskningsbaserade strategier som lett fram till dessa goda resultat.

Man skulle ha framhållit våra matematikprojekt och våra läsprojekt. Att de goda resultaten berodde på en medveten syn på lärande från lärare i lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet. Skolkontoret hade haft ett gyllene tillfälle att lyfta en hel kår av lärare. Vad gör man då? Man tar upp alla faktorer förutom lärarna!

Det är uppenbart för alla som jobbar i och i närheten av skolan att Fenix framgångar beror på den goda grund som läggs i grundskolans år F-9.

Se där ett grandiost självmål av skolkontoret!

Lärare/förälder

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *