Nyheter

Många Leader-miljoner att fördela

Många Leader-miljoner att fördela

Nyheter Stora belopp står på spel i morgon kväll på Miliseum i Skilllinaryd.

Då samlas Leader Västra Småland till föreningsstämma.

Västra Småland är ett av de prioriterade Leader-områden i landet som planerar att driva lokalt ledd utveckling inom landsbygdsprogrammet fram till 2020. 36 miljoner ska under denna period fördelas till olika projekt.

I morgon ska  20 ledamöter väljas, fem vardera från Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och delar av Jönköpings kommuner till den lokala aktionsgrupp som beviljar eller avslår projektansökningar utifrån hur väl de antas uppfylla målen i utvecklingsstrategin för vårt område. tittar man på den strategi som finns väntar utmaningar av skilda slag:

”Styrkor: vårt område kännetecknas av en välkänd entreprenörsanda. Det finns en stark gemenskap och en tradition av samarbete inom näringsliv och i det sociala livet. Korta avstånd, trygghet och enkelt att bo och leva.

Svagheter: infrastrukturen, ett ensidigt näringsliv och brist på tjänsteföretag och traditionell handel. Bristande integration. Stolthet för bygden saknas ofta. Både näringsliv och föreningsliv står inför en generationsväxling.

Hot: Det öppna landskapet krymper. Brist på marknadsföring av fördelarna med att bo och verka i Västra Småland.  Ökat utanförskap och monokultur samt brist på kompetens i näringslivet är hot i området.

Möjligheter: Bättre kommunikationer och utbyggnad av bredband. Ökad integration. Utveckla föreningar, ledare och mötesplatser. Naturen ger möjligheter för friskvård och rekreation för boende och besökare. Vi behöver entreprenörer inom nya näringar och fler som jobbar med turism. Lyfta fram lokalproducerat och/eller ekologiskt odlat. Förnybar energi och minskade utsläpp. Behålla den goda entreprenörsandan och utveckla den till en ny nivå. Engagera barn och ungdomar. Ökad delaktighet. Inom kulturen finns möjligheter till arbetstillfällen, nya näringar, inkludering av nya grupper genom att se andra kulturer och hur de tar sig uttryck.”

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *