Nyheter

Nytt boende för ensamkommande

Nytt boende för ensamkommande

Nyheter En nytt boende för ensamkommande barn, det femte totalt i kommunen och det andra i Vaggeryd, har tagits i bruk i en ledig lokal på Skogsvägen i Vaggeryd.

Det handlar om en villa som stått tom sedan verksamheten där flyttat över till ett nybyggt kommunalt vårdboende.
Enligt socialnämndens ordförande Gert Jonsson är antalet ensamkommande barn nu uppe i 56 eller 57. Verksamheten är så omfattade att den är nästan lika stor som individ- och familjeomsorgen, det vill säga dryga 20 miljoner. Rent ekonomiskt är följsamheten dock väsentligt bättre. Vid novembersammanträdet med socialnämnden finns där rent av ett litet men dock överskott på 400 000 kronor. I det senaste årsbokslutet balanserade siffrorna på tolv miljoner.

Gert Jonsson menar att det nu är viktigt att kommunen blickar framåt för att möta den ökade tillströmningen av ensamkommande barn som beräknas öka till 93 under 2016 och som under kommande år kan bli minst lika stor.

– Anledningen till att vi får ta emot så många ensamkommande är att vi tillsammans med Habo är den kommun i länet som tagit emot minst antal flyktingar, säger Gert Jonsson.

– Om vi lyckas med utbildningen av dessa ensamkommande ungdomar kräver det att vi tittar på boendefrågorna eftersom de inte kan stanna i hvb-boendena. Åtskilliga av dem kommer säkert att flytta men många blir säkert kvar i kommunen, samtidigt som det redan idag är svårt för ungdomar att få ta i lägenheter. Det kan vi inte lösa med nyproduktion men med ombyggnader och andra typer av lokaler. Här gäller det att vi är kreativa.

Gert Jonsson har som nämndordförande nu tagit över det politiska ansvaret för att teckna avtal med staten om mottagningen av ensamkommande barn. Denna uppgift låg tidigare på tjänstemannanivå. Det formella beslutet togs vid nämndens novembersammanträde.

Om några veckor kommer samarbetsorganet bus-gruppen, ett slags presidiemöte mellan socialnämnden och barn- och utbildning, vid ett extra sammanträde att dryfta de här frågorna.
Statsmakten har ännu inte gjort fler påstötningar om fler flyktingboenden utöver det som etablerats i gamla Sörgårdsskolan i Skillingaryd.
Sannolikt blir det så att försvarsmaktens logement på främst Västra lägret då kommer att användas.
Allan Ragnarsson berättar att kyrkorna kommit med erbjudande om att hjälpa till. Men han bedömer att dessa lösningar inte är tillräckligt omfattande att det därför kommer att krävas att militären ställer upp.
– Men man väntar på order uppifrån, konstaterar han.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *