Nyheter

Minskad arbetslöshet i nio av länets kommuner

Minskad arbetslöshet i nio av länets kommuner

Nyheter   Bland länets 13 kommuner minskade arbetslösheten i nio kommuner men ökade i fyra.

Snabbast minskar arbetslösheten i Gnosjö, följt av Habo, Aneby och Mullsjö. Arbetslös‐ heten ökar i Nässjö, Eksjö, Gislaved och Vetlanda. Detta visar på de olika utvecklingarna av arbetslösheten inom länet.
I Vaggeryd har arbetslösheten på ett år minskat med 0,3 till 5,9 procent jämfört med motsvarande tid i fjol medan Värnamo redovisar 6,4 procents arbetslöshet, en minskning med 0,4 procent.
I Nässjö har antalet arbetslösa ökat med 9,3 procent på ett år medan antalet minskat med 17,1 i Gnosjö. Den stora ökningen av antalet arbets‐ lösa i Nässjö förklaras helt av den stora inflyttningen från utlandet till kommunen. Bland inrikes födda minskar arbetslösheten snabbt såväl i Nässjö som i länets övriga kommu‐ner. Den relativa arbetslösheten bland inrikes födda i länet var 3,7 procent i januari. Detta innebär en situation där det är relevant att prata om full sysselsättning för grup‐pen. Nästan hela potentialen på arbetsmarknaden, det vill säga den lediga arbetskraf‐ten, är alltså född utanför Sverige.
Högst relativ arbetslöshet i länet har Nässjö med 10,7 procent och lägst har Habo med 2,7 procent. Detta innebär att Habo har en av de lägsta arbetslöshetsnivåerna bland Sveriges 290 kommuner och det är unikt på så vis att kommunen inte ligger i direkt anslutning till en storstadsregion, vilket övriga kommuner i toppen gör.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *