Nyheter

Bättre planberedskap för bostäder i Skillingaryd

Bättre planberedskap för bostäder i Skillingaryd

Nyheter Skillingaryd och Vaggeryd skiljer sig åt på en avgörande punkt när det gäller markförsörjningen för bostadsbyggande.

– Vår planberedskap för Skillingaryd är god, säger kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson.
I Vaggeryd finns det som bekant knappt några tomter som är byggklara för småhusbebyggelse. Detaljplaner för mindre områden är på gång men det dröjer innan dessa blir byggklara.
Detta är en viktig fråga eftersom det har börjat uppstå en efterfrågan på tomtmark.
– Det gäller framför allt i Vaggeryd men även i Skillingaryd har vi fått förfrågningar, tillägger Ragnarsson.
– Det är på väster i Skillingaryd som det finns tomtmark. Det gäller naturligtvis Fåglabäcksområdet men det finns lediga tomter på Marielundsområdet.
Men det mest betydande projektet när det gäller bostäder centralt i Skillingaryd avser förstås mejeritomten. Detaljplanen för detta område är klar. Byggkostnaderna lär ligga i prisklassen 100 miljoner, vare sig det blir kommunen eller privata entreprenörer som bygger.
– Framför allt handlar det i första skedet om att riva det gamla mejeriet. Sedan får vi se hur vi ska gå vidare och vad arkitekterna tycker, säger Ragnarsson.
Ett annat rivningsobjekt som skapar utrymme för bostäder är den Erikssonska fabriksfastigheten på Fabriksgatan som äntligen kommer att rivas. Marken ägs redan av kommunen liksom Fabriksgatans motsatta västra sida söder om Läkaregatan på den gamla tennisbanan.

Den mest attraktiva marken i Skillingaryd för villabebyggelse borde väl annars ligga söderut, på sluttningarna vid Trolleberget upp mot Hillerstorpsvägen?

Betydligt närmare byggstart är två bostäder med mycket mera centralt läge. De är nu på gång på sluttningen bakom Järnvägshotellet.
I övrigt konstaterar Ragnarsson att det finns lediga tomter i Klevshult, Bondstorp och Byarum liksom Hok.
– Vi räknar med att lagliga bygganden kommer att fortsätta och öka eftersom man där inte är pengaberoende på samma sätt som inne i tätorterna, säger Ragnarsson.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *