Nyheter

”Nej till vindkraftverk i Byarums-Boarp”

”Nej till vindkraftverk i Byarums-Boarp”

Nyheter Fastighetsägare som bor i det norra området av vad som kan bli Vaggeryds Vindbrukspark säger Nej till vindkraftverk i Byarums-Boarp.

I detta debattinlägg klargör de sin åsikt:

”Nej till vindkraftverk i Byarums-Boarp

Inom ramarna för samrådet kring Vaggeryds Vindbrukspark, vill vi fastighetsägare i det norra området framföra våra synpunkter kring det planerade vindkraftverket i Byarums Boarp. Kraftverket i Byarums-Boarp kommer att innebära en rad negativa effekter för det öppna jordbrukslandskapet, turistverksamheten och den samhällsnära rekreationen.

Vi yrkar därför att vindkraftverket i Byarums-Boarp helt stryks från projektet Vaggeryds Vindbrukspark.

1. ETT INTRÅNG I DET ÖPPNA ODLINGSLANDSKAPET

I resonemanget kring Vaggeryds Vindbrukspark används ofta och gärna uttrycket ”skogsbygd” som ett rättfärdigande begrepp. Ett ordval som målar bilden av en ödemark där få lever och verkar, och därmed ger sken av att varken människa eller kulturlandskap skulle drabbas av intrånget. Därför framstår placeringen av ett enskilt verk i Byarums-Boarp som extra anmärkningsvärt. Det öppna odlingslandskapet kring Boarp och Plätt finns upptaget som skyddsvärt i såväl Vaggeryds kommuns Översiktsplan som i Vaggeryds kommuns Grönplan:

”Det öppna odlingslandskapet.

I Sverige har vi ett nationellt miljömål ’Ett rikt odlingslandskap’ som lyder: Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks. I Vaggeryds kommun är den dominerande landskapsbilden skogsmark. Jordbruket har traditionellt varit en mindre näring som bedrivits småskaligt. Detta innebär att de sammanhållna områdena med jordbruksmark som finns är viktiga att värna om. Det som skall värnas är bland annat att arealen betesmarker och åkermarker inte minskar samt att kulturspåren i markerna bevaras. Längs vägarna mellan Hagshult – Tofteryd, Skog – Hult – Henriksbo – Gimmarp och mellan Ekeryd – Plätt finns exempel på de natur- och kulturvärden som är det öppna odlingslandskapet. Vägarnas gamla sträckning, välbevarade hus som ligger naturligt i landskapet med ängar och åkermarker runt om, är estetiskt tilltalande och även en viktig livsmiljö för djur och växter. Vaggeryds kommun föreslår därför att marken längs dessa vägsträckningar skall bevaras mot åtgärder som påverkar det öppna odlingslandskapet negativt.”

Ur Vaggeryds kommuns Översiktsplan

”Odlingslandskap i Vaggeryds närhet.

Väster om Vaggeryd finns ett stort sammanhängande odlingslandslandskap i nord-sydlig riktning. Detta område sträcker sig till Ekeryd, en dryg mil norr om Vaggeryd. Gårdarna närmast Vaggeryd består från söder till norr av Hestra, Duveled, Skogshyltan, Stödstorp, Plätt och Boda… en dryg kilometer nordväst om Vaggeryd, ligger Stödstorp och Plätt där vandringslederna Munkaleden och Höglandsleden går. Ur Skogshyltasjön mynnar Duveledbäcken som sträcker sig väster om Duveled till Lagan.”

Ur Vaggeryds kommuns Grönplan

Att tillåta en placering av ett vindkraftverk i Boarp, i direkt anslutning till detta ”estetiskt tilltalande” öppna jordbrukslandskap som ska bevaras mot ”åtgärder som påverkar negativt” står i direkt strid med Vaggeryds kommuns egna styrdokument.

2. NEGATIV INVERKAN PÅ TURISTNÄRINGEN I VAGGERYDS KOMMUN

I området kring Byarums-Boarp bedrivs turistnäring med stor betydelse för de enskilda näringsidkarna. Verksamheten går i linje med Vaggeryds kommuns uttalade satsning på turism och upplevelser. I dagsläget bedriver flera fastighetsägare i Plätt och Skogshyltan turistverksamhet i form av stuguthyrning. Antalet gästnätter uppgår i dagsläget till drygt 500 och beräknas under de närmaste åren fördubblas då två av aktörerna har inlett omfattande investeringar i ytterligare turistbostäder. Antalet gästnätter kring Skogshyltasjön torde kring år 2020 att vara uppe i cirka 1 000. Vi talar om en näring i kraftig tillväxt som inte bara innebär ökade skatteintäkter för kommunen utan också hjälper till att driva handel och service i tätorterna. De turister som väljer att investera sina semesterpengar i området kommer huvudsakligen från de tyska storstadsregionerna. Dessa gäster prioriterar friluftsliv och ostörd natur. Turisterna hajkar och cyklar i området – huvudsakligen i de stora skogspartierna väster om sjön – då de östliga stråken i dagsläget avskärmas av E4. Vindkraftverket i Boarp kommer att på ett mycket kännbart sätt inkräkta på upplevelsen i form av rörliga skuggor och ljud vid aktiviteter både i skogen och på sjön. De stora säkerhetszonerna kommer också att inskränka rörelsefriheten för turister och allmänhet. Bland fastighetsägare och företagare i området finns en stor oro för att turister som i dag med glädje återvänder till Vaggeryd och Skogshyltasjön år efter år, kommer att välja bort resmålet på grund av vindkraftsetableringen.

3. BEGRÄNSNING AV TÄTORTSNÄRA REKREATION

Så sent som 2015 avslog Länsstyrelsen i Jönköpings län Vaggeryds kommuns planer på att skapa ett så kallat LIS-område (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen) i området kring Skogshyltasjön: ”Länsstyrelsen bedömer att Skogshyltasjön och Käringasjön är tätortsnära och därför inte uppfyller kriterierna för LIS-område enligt 7 kap. 18 e§ första stycket miljöbalken. Skogshyltasjön och Käringasjön ligger i anslutning till centralorten Vaggeryd och bedöms därför vara viktiga för tätortsnära rekreation i ett längre perspektiv. Det betyder att Länsstyrelsen inte delat kommunens bedömning om att dessa områden är lämpliga LIS- områden”. Att tillåta ett vindkraftverk i ett område som enligt Länsstyrelsen ska fredas från exploatering framstår som märkligt. Fågelvägen är avståndet mellan Boarp och Skogshyltasjön inte långt, och det planerade vindkraftverkets rörliga skuggor når nästan ända fram till sjön. Redan i dag används området flitigt av samhällsbor som joggar eller cyklar runt sjön. Vi gissar också att många kommuninvånare som mer än gärna tar sig till Sjöbogården för att bada, lyssna på musikframträdanden eller delta i nationaldagsfirande och ”trolltyg” i föreningen Yin-Yangs regi kommer att uppleva utvecklingen som negativ. ”Höglandsleden och Munkaleden passerar här vid gården Sjöbo på Skogshyltasjöns östra sida. Över höjdryggen på motstående sida av sjön kommer vindkraftverken i etableringsområdet att teckna sig fritt mot himlen.”(citat ur den gjorda landskapsanalysen). Av dessa är det just vindkraftverket i Boarp som kommer att upplevas som mest dominant och påträngande. Det planerade kraftverket i Boarp ses som det huvudsakliga problemet, men horisontlinjen från Skogshyltasjöns norra och östra sida kommer att präglas av vindkraftsparkens samtliga verk. Detta gäller inte minst varselljusen som kommer att innebära en avsevärd så kallad ”lighting pollution” i ett område där natthimlen nu kan betraktas ostört.

Vaggeryd 2016-04-25

Josefine Pettersson Rundbäck och Fredrik Pettersson, Boarp

Ulrika Nero och Robert Lagerqvist, Boarp

Uno och Annica Claesson, Boarp

Lovisa och Mikael Krantz, Boda

Ulrika och Maths Engström, Plätt Västerängen

Kerstin och Lars-Göran Pettersson, Plätt

Charlotta Claesson och Henrik Lägervik, Plätt

Elisabeth och Sven Andersson, Smedstorp

Amelie och Fredrik Bergman, Sjöåkra

Anna och Stefan Lunnevad, Skogshyltan

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *