Nyheter

Byggmöte i Byarum på högsta höjd

Byggmöte i Byarum på högsta höjd

Nyheter Kyrktornet i Byarum är sedan några dagar klädd i en blåtonad dräkt.

Den är påkallad av säkerhets- och bekvämlighetsskäl inför de förestående underhållsarbetena på det 34 meter höga kyrktornet.
Det är sannerligen inte första gången som tornet på Eugenia Desideria måste repareras. Årets arbetsinsatser lär vara det tredje på kortare tid än 40 år. Men så är ju också kyrktornet extremt exponerat för väder och vind.
– Det gäller att ha ett vakande öga och med jämna mellanrum åtgärda skadorna. Om intervallerna blir för långa blir skadorna desto större, säger kyrkogårdsförman Lars Andersson.
– De arbeten som vi ska göra i sommar är en del av pastoratets fastighetsunderhåll där vi successivt betar av problemen. Vi har vetat om att det finns en läcka i lanterninen. Men för att kunna besiktiga och åtgärda läckan måste vi bygga ställningar. Det kostar en hel del och då passade vi att titta närmare på andra underhållsbehov på tornet.
Det handlar om skador på fasaden där man kommer att knacka bort lös puts och laga. Det finns också vissa sprickor efter frostsprängningar som också ska åtgärdas.
Man kommer också att laga trädetaljer på tornluckorna, takfoten ska målas om och dessutom finns rätt omfattande rötskadade detaljer på urtavlorna. Vidare ska plåtinfästningar göras bättre och dras in mer i byggnaden så att vattenavrinningen blir bättre. Man kommer också att besiktiga koppartaket och förgylla korset allra högst upp.

Fram på eftersommaren ska arbetena vara utförda, med slutbesiktning i september.
– Kostnaderna beräknas till över en miljon kronor. Men arbeta bekostas till stor del av den kyrkoantikvariska ersättningen, berättar Lars Andersson.
I byggnadskommittén ingår Mats Bergman, Claes-Göran Carlsson, Lars Andersson och Erik Dreier samt byggnadsantikvarien vid länsmuseet, Britt-Marie Börjesgård.
Efter underhållsarbetena väntar sannolikt en större modernisering av hela kyrkan som inte moderniserats sedan 1953. Men några beslut är ännu inte fattade.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *