Sport

Uppförsbacken blev för brant

Sport Att hamna i underläge med 0–2 efter sex minuter innebär en rejäl uppförsbacke.

Det ödet drabbade IFK Värnamo på Örjans vall och Halmstads BK kunde marschera fram till en säker och helt rättvis 5–2-seger.

Nej, det här var inte IFK:s afton. Laget var inte ”vaket” från avspark utan HBK sprang sönder sina gäster efter noter. 0–1 efter knappt tre minuter och 0–2 efter knappt sex. Så, långt hade IFK inte gjort mycket rätt.

Ett litet hopp tändes då Johan Svahn elegant slog en frispark direkt i mål. Glädjen – och hoppet – varade bara i en och en halv minut. Då dundrade HBK in 3–1 och uppförsbacken var åter lika brant.

Visst försökte och jobbade Värnamo, men bollen gick inte deras väg. Halmstad var förstås ordentligt revanschsugna efter sitt debacle mot Frej (stryk med 2–5). HBK visade upp hur ett topplag ska spela i superettan.

Helt rätt gjorde IFK två byten direkt till andra halvlek. Oskar Johansson och Johan Andersson kom in med härlig energi. Oskar hade ett bra nickläge, men bollen smet utanför.

– Ett avgörande läge, ansåg IFK-tränaren Peter ”Kuno” Johansson.

Strax därefter kom ”spiken”, 4–1, men en strimma hopp tände ändå Pär Cederqvist med sitt 4–2-mål. Närmare kom inte IFK och inte för inte gjorde HBK 5–2 i slutminuterna.

Givetvis var det besvikelse i IFK-lägret.

– Först och främst vill jag gratulera Halmstad till segern, sa Johansson, på presskonferensen, och fortsatte:

– En sådan här matchbild hade vi inte trott på. Vi var inte med och inledningen var katastrofal. Matchen hade ju många målchanser. Det kunde slutat 10–3 eller 11–5.

Helt klart var IFK inte på hugget i upptakten.

– Vet inte om vi var spända, men så här har det inte sett ut tidigare, underströk Kuno.

• Verkade spelarna uppgivna i pausen?

– Nej, men ska vi lyckas måste vi göra en bra laginsats, vara tajta men det blev för mycket böljande spel vilket inte passar oss.

Inga bortförklaring från Peter Johanssons sida utan han erkände:

– Över 90 minuter var Halmstad klart bättre.

Så var det och IFK får ladda om.

– Vi brukar studsa tillbaka ganska snabbt.

Det får vi hoppas och nog ska Dalkurd få sig en match.

Johan Svahn fick pris som bäste IFK:are och juryn hade nog hans frispark i tankarna. Direkt ska noteras att ingen i IFK kom upp i standard som de har i kroppen. Möjligen Freddy Winst.