Nyheter

Striden står om äldrevården

Striden står om äldrevården

Nyheter Det är utan tvekan årets mest intressanta politiska sammanträde som står för dörren i kväll, ja, kanske rent av 2000-talets eftersom tre budgetförslag för första gången står mot varandra.

Ändå handlar det egentligen om bara några få av de 740 miljoner som budgeten omfattar.
Av den budgetsumman tar barn- och utbildning 342,3 miljoner medan socialnämnden får minst 236. Av återstoden tar kommunstyrelsen hand om 62,5, tekniska verksamheten och kultur- och fritid cirka 30 miljoner vardera medan räddningstjänsten kostar 10,7 och miljö- och bygg 6,4 miljoner.
Meningsskiljaktigheterna finns inom socialnämndens budget där äldreomsorgen har blivit den stora brytpunkten.
Sverigedemokraterna  har länge drivit frågan om arbetssituationen för personalen inom äldreomsorgen. Men (SD) vill också distansera sig från Femklövern, på samma sätt som (V) inte vill se sig som ett stödparti för (S), och vill därför tilldela socialnämndens verksamhet nästan tre miljoner mer än Femklövern.
Hemtjänsten sorterar under socialnämnden. Till denna förvaltning, den näst största vill Femklövern ge en kassaförstärkning 2017 på 600 000 kronor. Totalt får socialnämnden en förstärkning i detta förslag på 5,7 miljoner.
(S) ger ungefär en miljon mer eller 6,6 miljoner varav två miljoner extra till särskilt boende och hemtjänst. Men i motsats till (SD) och Femklövern som vill satsa 400 000 ger man endast 200 000 till utökad chefstjänstgöring på kvällar och helger samt bara 100 000  för att möta ny lagstiftning för arbetskläder. Det är 400 000 kronor mindre än vad Femklövern och (SD) tänker sig.
(SD):s budget ger också två miljoner extra till särskilt boende och hemtjänst. Men utöver detta går 600 000 kronor till hemsjukvården  samt 800 000 kronor i löneförstärkning till grupper som inte tituleras undersköterskor men som utför undersköterskors jobb. Allt som allt vill (SD) avsätta cirka 8,5 miljoner till socialnämnden.
Detta kompenseras med det kontroversiella draget att minska kommunstyrelsens budget på  drygt två miljoner.

Hur det går?  Det kan vara mödan värt för alla samhällsintresserade att avstå den första av kvällens två EM-åttondelarna i fotboll för att följa dramatiken i Skillingehus.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *