Nyheter

Swedbanks sista dag i Skillingaryd

Swedbanks sista dag i Skillingaryd

Nyheter Det var en historiska dag i Skillingaryd i dag men knappast en glädjens dag.

Ortens båda bankkontor hade öppet för sista dagen. I en annan artikel har vi berättat om Nordea som nu helt försvinner från kommunen. Det känns närmast otroligt att något nytt kontor ska etablera sig i dessa banknedläggelsens tider.

Swedbank lägger ned i Skillingaryd men kommer att ha kvar kontoret i Vaggeryd.

Den verkliga veteranen bland dem som jobbade på Swedbank i Skillingaryd sista dagen var Helena Svensson, uppvuxen i Hagshult men sedan många år bosatt i Vrigstad.

– Vi alla som varit i Skillingaryd får nu jobba i Vaggeryd men vi kommer även i fortsättningen att ha kontakt med våra kunder i Skillingaryd, säger Helena, som jobbat vid kontoret i 33 år.

Det har som väntat varit en hel del protester från besökare men numera använder det stora flertalet internetbanken. En bankkund som vi träffade i dag berättade att han nu är drygt 70 och ska skaffa dator för att på det viset utföra sina bankärenden via internet.

Det finns de som är 90 som börjat med internet och sedan finns det 35-åringar som inte vill ha med internt eller datorer att göra. Andelen internetanvändare ökar dock hela tiden.

Genom internet har det  närmast blivit revolution inom bland annat bankvärlden. Penninghanteringen har mer eller mindre försvunnit från bankerna och de allra flesta betalar sina räkningar på internet eller så tar man hjälp av någon annan. Bankerna har mer och mer blivit rådgivare i frågor kring lån, penningplaceringar och annat i banksfären.

Mårten Ewertson som är avgående kontorschef för Swedbank i kommunen berättar att viss bankservice kommer att finnas kvar i Skillingaryd. Bankomaten kommer att vara kvar men om det blir på exakt samma ställe som nu är inte klart.

Nuvarande Swedbank startade under namnet Tofteryd Sockens Sparbank 1877. Sedan dess har det varit flera namnbyten och givetvis många som jobbat i lokalerna.

En del namn på tidigare personal hos Swedbank i Skillingaryd dyker upp på näthinnan och det finns givetvis många, många fler: Lilian Petterson, Marie Elghammar, Stefan Peterson, Gudrun Svensson, Maud Gustavsson, Göran Lemke, Kerstin Hallgren, Kenneth Åberg och Sonny Andersson.

På plats vid vårt besök den sista dagens förmiddag var lite yngre medarbetare: Petter Larsson, Vaggeryd, Linn Nilsson, Värnamo, Emelie Lann, Värnamo, Helena Svensson, Vrigstad och Johannes Larsson, Vaggeryd.

Personalen går vidare till kontoret i norr och i stället för några hundra meter eller kanske någon kilometer får man vid fysiska bankmöten ta sig till Vaggeryd för att där uträtta sina ärenden.

Sedan är ju frågan hur många år till det dröjer innan närmaste bank finns i Värnamo eller Jönköping. Med den fortsatta digitaliseringen blir kanske bankkontor i framtiden endast för de anställda. Möten med kunder sker redan i dag i viss omfattning via skype, e-post och annat.

Avveckling eller utveckling är frågan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *