Nyheter

Samhällsföreningen som gör skillnad

Samhällsföreningen som gör skillnad

Nyheter Varje förening har sin eldsjäl.

I Klevshult är det utan tvivel Tomas Jonsson som är eldsjäl nummer ett i Klevshults Samhällsförening.
När föreningen startade 1996 var han en av initiativtagarna till bildandet. Han blev också föreningens första ordförande.

Under en lång period hade han det förtroendeuppdraget. Tills för några år sedan då han avsade sig uppdraget. Men efter några år som vanlig medlem i föreningen, blev det vid sista årsmötet dags igen. Tomas Jonsson gjorde comeback som ordförande.

För Värnamo.nu berättar han att föreningen har 65 hushåll som medlemmar, av totalt 125 hushåll i Klevshult.
– Föreningslivet är mycket viktigt för en så här liten ort.

– Det är viktigt att det finns mötesplatser där medlemmarna kan träffas och samhörighet skapas, säger han. I Klevshult finns det bland annat fotbollsklubben, Frikyrkan och så så klart  samhällsföreningen.

Samhällsföreningen har engagerat sig i många frågor under åren. När det lilla, men mycket vackra torget i Klevshult skulle namnges var det samhällsföreningen som som med förslaget Tures Torg.

– Det var ju självklart val. Ture Johansson startade sågverket i Klevshult i slutet på 50-talet. Han var också pådrivande när det gällde att få i gång byggnationen här i Klevshult. Ett tag var det byggförbud här på orten, berättar Tomas Jonsson.

Det går inte att prata om Klevshult utan att nämna Smålandsrasta. Vägkrogen och hotellet har betytt väldigt mycket för den lilla orten.

– Ja, Smålandsrasta är ju livsnerven här i Klevshult, konstaterar Johansson.

Han berättar att det på senare år har flyttat in många yngre familjer till orten.

– Vi har till och men fått ett nystartat bostadsbolag, Kleffan. Det är verkligen kul att folk vågar satsa på att starta nytt här, fortsätter ordföranden.

Under åren som gått har föreningen varit med som pådrivande i flera politiska frågor. Ett tag var det prat om att tågen inte längre skulle stanna i Klevshult. Då agerade samhällsföreningen och resultatet blev att det just nu startar fler tåg än någonsin i Klevshult.

– Nästa stora fråga som vi kommer att engagera oss i blir de nya järnvägsövergångarna.

– Det ska ju byggas nya övergångar längs hela sträckan mellan Skillingaryd och Värnamo, då vill ju vi vara med och påverka avrundar Tomas Jonsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *