Nyheter

Terrorbomber i Skillingaryd

Terrorbomber i Skillingaryd

Nyheter Tv-serien CSI kan just nu beskådas i verkligheten.

Bara några hundra meter från centrum i Skillingaryd. Men då krävs det först att man är militär och ingår i den stora internationella militärövningen som genomförs just nu i södra Sverige.
Över 1 000 personer från 21 olika länder deltar i övningen. Många av dem är experter och specialister när när det gäller sprängmedel. Och att spåra tillverkarna av så kallade terrorbomber.

Jonas Frohlund är Major och något av spindeln i nätet för övningen. Han berättar att det förutom i Skillingaryd också kommer att övas Jönköping, Eksjö och Karlskrona.

– Nästa vecka kommer vi att flytta övningen till Axamo i Jönköping.

Men innan dess, närmare bestämt på fredag så kommer Skillingarydsborna att på allvar märka av övningen.

En eller fler så kallad terrorbomber av modell större kommer att sprängas på skjutfältet då.

– Vi kommer att gå ut och varna allmänheten i god tid innan sprängningen, berättar Jonas Frohlund.

Så vad är då poängen med att spränga stora bomber i Skillingaryd?

Frohlund ger flera förklaringar. För det första är det möjligheter för övningsdeltagarna att på avstånd se sprängningen.

– Många av deltagarna är experter med internationell erfarenhet. De har sett resultatet av terrorbomber, men inte sett när själva bomben exploderar, förklarar Frohlund.

Maddelena Lago är informationschef på Ing 2 och hon berättar att övningen som nu pågår förmodligen är den största militärövningen i Sverige.

– Ja, när det gäller antalet länder som deltar så är det så.

– Men vi har också folk från många förband i Sverige som hjälper till här, fortsätter hon. Och så var det det här med Tv-serien CSI.

Där kommer Gary Campbell in i bilden. Han är chef för 12:e insatsstyrkan. Han berättar att det finns ett kriminaltekniskt laboratorium på plats i Skillingaryd.

Laboratoriet är väldigt avancerat och kan utföra det mesta och de flesta testerna man kan göra när det gäller kriminaltekniska undersökningar.

– Målsättningen med laboratoriet är att kunna fastställa vem eller vilka det är som har tillverkat en terrorbomb, berättar han.

I takt Sverige har tagit på sig fler internationella militära uppdrag ökar också risken för att svenska soldater ska utsättas för sprängattentat.

– Främst är det soldater från ingenjörsförband och skytteförband som kommer att få lära sig att bättre skydda sig mot denna typ av bomber.

– Det blir allt vanligare att terrorbomber används. Det har visar sig i Syrien, Mali och Ukraina, säger Jonas Frohlund.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *