Nyheter

(S) oroat över uteblivna skjufältsinitiativ

(S) oroat över uteblivna skjufältsinitiativ

Nyheter Socialdemokraterna är bekymrade över att inget händer i skjutfältsfrågan.

Nu anser man att utfästelser från Femklövern om att agera inte har uppfyllts.
Det var i januari som (S) genom Berry Lilja i kommunfullmäktige interpellerade till kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson. Lilja ville veta vilka initiativ som tagits för att få fart på dialogen med försvarsmakten i skjutfältsfrågan.
– Efter interpellationen har det dock inte tagits några sådana initiativ trots att det när interpellationen besvarades i mars sas att kontakter skulle tas. Men ett halvår senare har fortfarande inga kontakter tagits med högkvarteret, säger kommunalrådet i opposition Kenth Williamsson (S).
– Detta tycker vi är allvarligt eftersom vi anser att det är viktigt att restriktionerna kring skjutfältet minskar, dels för de som bor och verkar i bullerzonerna i dess närhet, dels för allmänheten. Dessutom har man från allianspartierna hållit ett minst sagt tufft tonläge och markerat att detta är en viktig fråga.

Williamsson menar att (S)-samvetet är rent i skjutfältsfrågan.
– Vi var väldigt aktiva under förra mandatperioden och hade kontakter med högkvarteret för att försöka minska restriktionerna, säger Williamsson.
– Vi lyckades till slut få in ett förslag i översiktsplanen som skulle minska restriktionerna och göra det möjligt att bygga cykelvägen till Tofteryd. Men detta röstades ned i kommunfullmäktige när översiktsplanen skulle antas.
Allan Ragnarsson konstaterar för sin del att initiativ tagits inom skötselrådet men att dessa inte lett någon vart.
Williamsson menar dock att man i stora och svåra ärenden måste vända sig högre upp än så i den militära hierarkin. Han berättar att Berry Lilja den 10 maj blev kontaktad av en företrädare från försvarsmakten. I ett brev till kommunstyrelsen berättar Lilja följande:
”Han uttryckte sin förvåning över att ingen kontakt tagits med försvaret, inte minst mot bakgrund av tidningsartikel efter interpellationsdebatten. Jag förmedlade samma dag detta till kommunstyrelsens ordförande och hade förväntat mig inbjudan omgående skulle skickas till högkvarteret. Jag kan konstatera att så inte skett”.
Till brevet bifogades ett yrkande. Kommunstyrelsen har nu beslutat att en inbjudan omgående ska skickas till Högkvarteret för att försöka få igång dialogen med militären.

 

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *