Nyheter

Vill ha mål för integrationen

Vill ha mål för integrationen

Nyheter Socialnämnde har fått yttra sig om samordning av kommunens integrationsarbete.

Den genomsnittliga integrationstiden i Sverige är 7–10 år. Med rätt insatser anpassade efter vad varje individ behöver och i samverkan mellan olika aktörer, finns möjligheter att krympa denna tid väsentligt. Därmed kan kommunens kostnader minska.

Nu pekar kommunstyrelsen på att det saknas en övergripande resurs för integrationsarbetet. Därför talar man om en tjänst vid Arbetsmarknadsenheten AMR för att samordna integrationsarbetet med målet att ta tillvara på ungdomar och övriga flykting som en resurs.

Socialnämnden är positiv till förslaget om en resurs för övergripande integrationsarbete och samordning av flyktingfrågorna. Dock anser nämnden att det är av vikt att uppdraget förtydligas. Det behöver konkretiseras och nämndernas ansvarsområde behöver klargöras.

Vill ha mål
Nämnden vill framföra vikten av tydlighet i målformulering kring integrationsarbetet, långsiktiga och kortsiktiga mål för att hantera resurser i den egna förvaltningen och få ett framgångsrikt arbete. Förslagsvis behöver ett styrdokument framställas såsom integrationsplan, program eller liknande som berörda förvaltningar har att följa.

Tjänsten är tänkt att finansieras via de extra stöd som beslutats av regeringen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *