Nyheter

Så allvarlig var branden på JRAB

Så allvarlig var branden på JRAB

Nyheter Endast en stol på åhörarplats var besatt när kvällens kommunfullmäktigesammanträde i Vaggeryd inleddes.

Det kan ha berott på att ingen utomstående kände till att fullmäktige skulle informeras om den stora branden på JRAB:s återvinningsanläggning den 15 september.
Säkert hade allmänheten velat veta mer om spelet i kulisserna kring släckningsinsatsen, hur och varför räddningstjänsten agerade som den gjorde och hur kommunledningens krisgrupp tog och utförde sitt ansvar.
Ingen tvekan kan nämligen råda om allvaret i den händelsekedja som startade klockan 15.13 torsdagen den 15 september. Som mest var var tredje brandman av länets 200 insatta i släckningsarbetet.
Den information som lämnades av framför allt räddningschef Fredrik Björnberg berättar om den kanske största och allvarligaste brand, ja olyckstillbud överhuvudtaget, som inträffat i våra trakter med svart, giftig rök och lågor som ett tag sträckte sig 50 till 100 meter rakt upp i skyn. Efter lågorna kom den svarta röken.
Efter föredragningen ställde Thomas Strand (S) de tre frågor som många efterlyste svar på under den här dagarna.
1. Vilken var orsaken till branden?
2. Vilka gifter fanns i röken?
3. Är det lämpligt att ha en återvinningsanläggning av det här slaget så nära bebyggelsen?

På den första frågan svarade Fredrik Björnberg att orsaken inte är klarlagd men att polisen utreder.
På den andra frågan blev svaret att all rök är ohälsosam men att röken i det här fallet med tiden blev mer utspädd.

– Om man stänger fönster och ventilation i välisolerade byggnader minskar intaget av rök till en tusendel, berättade Björnberg.
Återvinningsanläggningens placering, då? Den är förlagd endast 700-800 meter från närmsta bebyggelse. Det enda Fredrik Björnberg kunde svara är att tillstånd finns och att verksamheten bedrivs efter gällande lagstiftning med länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.
Flera delar av informationen underströk det allvarliga i situationen. Socialchef Lotta Damberg berättade bland annat att det fanns långt gångna planer på att evakuera 140 personer från äldreboendet i Vaggeryd. Hur det skulle gått till fanns det dock inte någon beredskapsplan för. Istället fick man improvisera och lyckades, enligt socialchefen, bra med att planera en evakuering. Lyckligtvis behövde man aldrig testa det påståendet.
– Men nu finns erfarenheten som vi kan ha stor nytta av om något liknande skulle hända igen, konstaterade Damberg.
Viken tur att det ibland ges en andra chans!
Meningen var att evakueringen skulle skett till Tallnäs. Men stiftsgården var uthyrd. Alternativen var Vrigstad värdshus, Smålandsrasta i Klevshult och Toftaholm.
Vad samhällskostnaden för branden blir återstår att se. Kommunen får dock betala en självrisk för räddningsinsatsen på 475 000 kronor.
Men räkna med att det kostade stora belopp att köra 6 900 ton sand till JRAB-anläggningen för att släcka och täcka brandhärdarna. För det krävdes 550 lastbilslass och tusen ton gips samt arbete med hjullastare och grävmaskiner under svåra förhållanden alldeles inpå den heta brandhärden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *