Nyheter

TV: Firade 20 åren med Fenix

TV: Firade 20 åren med Fenix

Nyheter Johanna Rundbäck (Karlsson), Emma Svensson, Madelene Nilsson, Andreas Nilsson, Evald Andersson och många fler som hade sin del i starten av Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd fanns på plats vid fredagens jubileumsfestligheter.

Det var 1994 som Fenixdebatten var som intensivast och det var många turer innan kommunfullmäktige till slut med knappa röstsiffrorna 23–18 sa ja till ett skolbygge. Det var oenighet om platsen och om det över huvud taget skulle bli en skola.

Resultatet blev att spaden sattes i jorden och 1996 fanns skolpersonal och elever redo för PBI, något som var i ropet då och som ”förföljt” skolan alltsedan dess. Alltså problembaserad inlärning. Att söka kunskap mycket på egen hand.

Fenix blev av en rad olika skäl förknippat med datorer, både positivt och negativt.
– Vi hade mycket datorer direkt och det var väldigt mycket nytt för både oss och lärare. Men vi trivdes bra på skolan, noterar Johanna Rundbäck (Karlsson), Emma Svensson och Madelene Nilsson, tre av de första eleverna på Fenix.
Nu var de på palts igen, för första gången sedan de gick ut Fenix.

Namnfrågan
Namnet Fenix låter ju som hämtat ur en gudasaga. Fågeln Fenix har nog en och annan hört talas om. Men frågan är ju om skolan fått sitt namn av den eller av något annat. Och inte kommer namnet av ett numera nedlagt konditori i Vaggeryd som hette Fenix.

Andreas Emilsson var en av dem som var på plats vid jubileumsfestligheterna och han kan berätta eftersom det var hans namnförslag som segrade. Det ska vara sägnen om fågeln Fenix som reste sig ur askan gång på gång. Kanske lite liktydigt: Nya elever varje år i stället för de som tagit studenten.

Dagens skolelever hade gjort lite arbeten som besökarna fick studera och även elever från grannen Växthuset, alltså förskolan, presenterade lite framtidsdrömmar.

Efter besöket i skolan var det dags att gå till Fenix 2 där det var ett nytt program med mat och underhållning som hörnstenar. Sedan hade man kul fram till kring midnatt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *