Nyheter

Spännande utgrävning vid Byarums kyrka

Spännande utgrävning vid Byarums kyrka

Nyheter Det är naturligtvis inte direkt ovanligt att det grävs på en kyrkogård.

Men de grävarbeten som den här veckan utförs på kyrkogården i Byarum är inte av det sedvanliga slaget.
Här handlar det om utgrävningar i forskningssyfte inför en eventuell tillbyggnad av kyrkan.
Det är arkeolog Susanne Nordström från Länsmuseet i Jönköping som gör jobbet och som därmed gläntar på porten till 1700-talet.
När hon satte spaden i jorden norr om tornet var spänningen förstås stor. Skulle Susanne Nordström hitta intressanta fornlämningar? Skulle hon rent av kunna lösa gåtan kring det nunnekloster som fanns i närheten av kyrkan på 1100-talet? Finns det lämningar av en gammal stavkyrka från medeltiden?
På dessa punkter har hon tvingats göra alla intresserade och nyfikna besvikna, vilket också var väntat.
Det betyder inte att utgrävningen saknar intresse:
– Vi har hittat tre skelett från begravningar. Dessutom finns det skelett från ytterligare tre begravningar. Men vi har inte funnit några spår av ett kloster eller gamla byggnader överhuvudtaget, berättar hon.
– Av skeletten är två från vuxna människor och samt ett barn. Ett av dem är särskilt väl bevarat. Det handlar här om en man, cirka 190 lång som gissningsvis levde under andra halvan av 1700-talet.

Handtagen från kistan ligger kvar på sin plats bredvid mannen som har ansiktet vänt mot öster. Men så mycket mer om den långe mannen i graven vågar arkeologen inte uttala sig om. Längden på mannen antyder att han kan ha varit knekt. Vem vet?
Här lämnas alltså fantasin fritt spelrum. Klart är att de skelett som grävs fram kommer att få vila på andra platser på kyrkogården.
I nuläget har Susanne Nordström grävt ned till en meters djup. Hur djupt hon fortsätter beror på resultatet. Här finns också en kostnadsgräns som ska vägas mot respekten för de döda. Man vill förstås undvika att skeletten hannar under en eventuell tillbyggnad.
Utgrävningarna görs alltså med mycket stor respekt för de döda. Frågan är om man var lika respektfulla för 65 år sedan. Ett dräneringsrör i betong har nämligen lagts tvärs över graven. Lyckligtvis utan att skada skelettet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *