Nyheter

200 i praktiken fortsätter fyra månader

200 i praktiken fortsätter fyra månader

Nyheter Näringslivsrådet och Arbetsförmedlingen berättar  att projektet 200 i praktiken fortsätter som planerat.

Ett syfte är att utveckla samarbetet mellan näringslivet och Arbetsförmedlingen  inför framtiden.

200 i praktiken startade oktober 2012 i syfte att minska den då kraftigt ökade ungdomsarbetslösheten i Vaggeryds kommun. Målet var att få kontakt med alla ungdomar mellan 18-24 år och erbjuda sysselsättning i form av praktik, jobb eller studier. Projektet riggades gemensamt av AF, Vaggeryds kommun, AME, Vaggeryds Näringslivsråd, Fenix och Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Projektet har efter tre år mycket väl uppnått sitt mål och vi kan tydligt se en minskad arbetslöshet bland ungdomar i Vaggeryds kommun. Detta tack vare ett stort engagemang från alla parter och inte minst från arbetsgivarna.

Projekt 200 i praktiken fortsätter som planerat till och med januari 2016 och arbetet med ungdomar kommer därefter att integreras inom ramen för de samverkande organisationernas ordinarie verksamheter. Projektet har bidragit till en tätare samverkan mellan de deltagande parterna och skapat nya former för samarbeten. Detta kommer vi att fortsätta även efter projektavslut. I höst genomförs flera branschinriktade matchningsträffar mellan företag och ungdomar, vilket blir en stor möjlighet för såväl praktik som anställning.

Det finns en ny projektledare på Näringslivsrådet, Nevena Condric, som koordinerar kontakterna i projektet. Ytterligare en resursperson, Sören Siljelid, finns knuten till projektet, en så kallad SE-coach som arbetar med ungdomar som kräver särskilt stöd.

Trots en fortsatt minskande arbetslöshet bland ungdomar ser arbetsförmedlingen det som viktigt att fortsätta jobba fullt ut i projektet. Tillsammans med företagen vill vi hitta bra ingångar till arbetsmarknaden för våra ungdomar men också ge de företag som behöver rekrytera arbetskraft en möjlighet att hitta nya medarbetare.

Rent personalmässigt har arbetsförmedlingen inledningsvis under hösten gjort en förstärkning i projektet där även kännedomen om den lokala arbetsmarknaden täcks in. Detta ger också fortsatta möjligheter att lokalt kunna träffa företag och ungdomar, oavsett om det sker i arbetsförmedlingens lokaler i Vaggeryd eller ute hos företagen.  Arbetsförmedlingen vill på nytt rikta ett stort tack till de företag som hittills medverkat i projektet och hoppas också att fler företag tar chansen under hösten.

Satsningen på ungdomar kommer att kvarstå även efter årsskiftet, men då i andra samarbetsformer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *