Nyheter

Dags visa korten i vindkraftsfrågan?

Nyheter Snart är det dags för Vaggeryds kommun att visa vad man står i vindkraftsfrågan i allmänhet och vindkraftspark Boarp i synnerhet.

Miljöprövningsdelegationen begär nämligen ett yttrande av kommunen kring ansökan från Eolus vind AB om att etablera vindkraftspark Boarp.
Ansökan från 2014 omfattar 13 vindkraftverk. Försvarsmakten har, som vi tidigare berättat, i ett yttrande motsatt sig etablering av nio av dessa vindkraftverk. Motiveringen för försvaret är att dessa nio vindkraftverk är placerade inom ett område med ”behov av hinderfrihet för Skillingaryds skjutfält och Hagshults flygfält”.
Kommunen har möjlighet att yttra sig över ansökan. Tre alternativ finns:
• Tillstyrka hela anläggningen.

• Tillstyrka några verk, avstyrka andra.

• Avstyrka hela anläggningen.
Kommunen har begärt och fått svarstiden förlängd till den 4 april 2017. Men nu börjar det onekligen brännas på allvar.
Tidigare har miljö- och byggnämnden gett klartecken till ett par vindkraftverk, dels på Högabråten, dels på höjderna väster om Skillingaryd. Men i dagsläget finns bara ett någorlunda stort vindkraftverk, beläget vid Hagstad.
Men i fallet Boarp handlar det om en fullskalig vindkraftpark vilket gör att frågan kommer att avgöras i högsta kommunala instans. Kommunen har nämligen möjlighet att säga nej.
Vad kommer att hända? Kommunens översiktsplan andas både ”hängsle och livrem”. Där skriver man:
”Kommunen anser att utbyggnaden av  vindkraft är något högst angeläget och något positivt, förutsatt att lokaliseringen av dessa är lämpliga. Om man bygger vindkraft i kommunen måste man ta hänsyn till vilken ny riskbild detta innebär.”

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *