Nyheter

De prisas för byggnadsvård

Nyheter 2016 års byggnadsvårdspris tilldelas Thomas Eliasson och Maj-Inger Elf, ägare till Målen 1:3 i Byarum (även kallad Ängen eller Målen) samt Skillingaryds församling, ägare till klockstapel.

 

Maja-Inger Elf och Thomas Eliasson
Juryns motivering
Thomas Eliasson och Maj-Inger Elf har ägt gården sedan 2012. De har under dessa år vårdat byggnader och trädgård kontinuerligt samt med stor omsorg. Bland annat har ursprungliga detaljer och materialval återskapats vid underhållsåtgärder. De har visat känsla för såväl detaljer som för helheten. De har även visat ett intresse av kunskap om att förvalta trädgård kultur och äldre byggnader.

Skillingaryds församling
Juryns motivering
År 1922 byggdes Skillingaryds kyrkogård och åtta år senare invigdes klockstapeln. Den öppna konstruktionen i trä har utsatts för väder samt vind och av naturliga skäl måste den vara säker och hållbar. Nästan åttio år efter invigningen hade klockstapeln blivit i sådant skick att den behövde renoveras.

Det har varit ett omfattande arbete att rusta upp klockstapeln. Alla detaljerna har putsats och de inklädda ytorna har fått nya brädor i ek. Nu doftar tornet gott och nytjärat. Ytterligare behandlingar med tjära väntar. Den vackra klockstapeln i Skillingaryd har fått en gedigen restaurering som gjorts med omsorg för att nu åter framstå i ett välvårdat skick.

Juryn har bestått av följande personer:
Ewa Magnuson, ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Tuula Ingner, v. ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Peter Sjöberg, ledamot i miljö- och byggnämnden
Thomas Andersson, bygginspektör
Magnus Ljunggren, teknisk chef
Göran Svensson, kultur- och fritidschef
Jan-Olof Olson, stadsarkitekt

 

Thomas Eliasson, Målen, Vaggeryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *