Nyheter

Debatt: Privatisera inte våra kök!

Debatt: Privatisera inte våra kök!

Nyheter Peter Fransson (S) debatterar: På måndag behandlar kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun en motion kring trygghetsboende och särskilt boende på före detta mejeritomten i Skillingaryd.

Arbetsnamnet är Mejeriet och en av beslutspunkterna handlar om maten. Det står i förslaget att ”någon form av restaurangverksamhet kan drivas i annan regi än kommunen”.

Socialnämnden organiserar sig redan för att producera fler portioner i köket på Furugården i Vaggeryd och ytterligare ett kök. Då Sörgårdens gamla kök skulle behöva rustas upp för flera miljoner är den rimligaste lösningen att maten lagas i ett helt nytt kök på Mejeriet.

Även andra än de som bor på Mejeriet bör kunna äta där. Den ordningen har vi på Furugården redan idag. Men med en så central placering i Skillingaryd kan det uppstå konkurrens mellan den verksamheten och övriga näringsidkare. Politiker från femklövern (M+KD+C+L+MP) vill att det istället etableras en publik restaurang i privat regi, som dessutom lagar maten till de boende.

Maten till de äldre bör vara likvärdig i hela kommunen. Det gäller alltifrån smakupplevelsen och näringsinnehållet till hur mycket vi betalar för den. Men efter att man upphandlat en krögare till Mejeriet blir dennes prisuträkning en måttstock för vad maten får kosta i resten av kommunen. Det är inte rimligt och det kommer knappast att bli billigare.

Det har oss veterligt inte förts någon dialog med övriga näringsidkare om Femklöverns planer på att skapa en restaurang med tillhörande arrendator. Det har heller inte gjorts någon marknadsundersökning som visar om det finns utrymme för ytterligare ett matställe i Skillingaryd. Får man alls några anbud på att driva en publik restaurang, där verksamheten till stor del styrs av kommunens dietist och vilka behoven är på ett äldreboende?

Av ovanstående skäl menar vi att all matlagning till vård och omsorg i Vaggeryds kommun ska drivas genom den egna verksamheten, även i fortsättningen. Öppna gärna matsalen på Mejeriet för äldre och anhöriga, men placera den längre in i huskroppen och gör den inte till en publik restaurang.

Peter Fransson (S)

Vice ordförande i socialnämnden, Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *