Nyheter

Hembygdsalmanackan som bygger en bildskatt

Hembygdsalmanackan som bygger en bildskatt

Nyheter Årets hembygdsalmanacka är nu ute till försäljning.

I år innehåller den 14 foton från Vaggeryd med omnejd varav hälften i färg.

Några av bilder är i vanlig ordning särskilt intressanta. Som omslagsbilden med hopptornet vid Hjortsjöbadet med den omgivande naturen i höstfärger. Bilden är från 1978 och på andra sidan Hjortsjön står granskogen tät där nu Västra Strand byggs ut.

Just nu dryftar man inom Vaggeryds kommun om ett nytt hopptorn ska byggas vid Hjortsjöbadet istället för det som föll för snart 35 år sedan.

På den gala goda tiden utredde man inte i åratal, då byggde man hopptorn utan att tveka. Redan 1937 fick badplatsen i Vaggeryd sitt första hopptorn i trä som var sju meter högt med en avsats även för 3,5 meter.

Bilden är tagen av Evald Gustavsson som under sin levnad inte uppskattades efter förtjänst som fotograf. Idag är hans fotodokumentation av det växande Vaggeyd närmast ovärderlig. Det finns det flera exempel på i almanackan.

Där kan man också begrunda en bild av kommunalnämnden i Vaggeryds köping med idel herrar samt ett på flera sätt underbart men också vemodigt  foto från Sventas invid Friluftsgården där Leif och Gösta Palm samt Sven ”I Sventa” Svensson  kupar potatis på det lilla jordbruk som en gång fanns där.

I dag har naturen börjat återta åkrarna där sly och vildvuxna buskage breder ut sig fritt på mark som en gång i tiden odlades upp under stor möda av folket på ”Sventas”. Marken ägs idag av kommunen.

Hembygdsalmanackan började säljas i mitten på 1990-talet. Det innebär att den som samlat på sig samtliga utgåvor disponerar en verklig bildskatt med över 300 äldre foton.

Almanackan utges numera gemensamt av Byarums Hembygdsförening och Waggeryds Museiförening. Evert Melin och Lennart Andersson har ansvarat för urvalet av bilderna.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *