Nyheter

Kåserade om barndomens jular

Nyheter Traditionsenligt började SPF Seniorerna Vaggeryd det nya verksamhetsåret med grötfest, denna gång i Missionskyrkans lokaler.

Alf Carlsson  [1/5]

Ansgar Skillemar  [2/5]

Närmast från vänster: Thore Ohlsson och Britt-Marie Oldin samt Birgit och Lennart Svensson,  [3/5]

Närmast Gabriella Lindholm, Thore Ohlsson och Anne-Marie Svensson  [4/5]

Lilian Rosén, Harriet Lönn, Inger Lejon - grötkommittén  [5/5]

Ordförande Alf Carlsson hälsade alla välkomna och informerade om verksamheten för SPF under våren, närmast om uttagning till Hjärnkoll den 26 januari och 2 februari. SPF-kören under ledning av Mirjam Larsson på flygel framförde ett omväxlande underhållningsprogram med många trevliga sånginslag.

Sedan var det dags för Ansgar Skillemar att hålla ett mycket uppskattat kåseri som i huvudsak handlade om julen i sin barndom. Ansgar utgick från en dikt av Viktoria Benediktsson om julen.

Därefter fortsatte Ansgar med att tala om uppväxten i ett småbrukarhem på den skånska landsbygden i socknen Östra Hoby, gränsande till municipalsamhället Skillinge ute vid östersjökusten på Österlen.

Det blev en tidsresa från slutet av 1930-talet och framåt om framförallt hur julen firades i bondesamhället på en mindre gård på den skånska landsbygden. Ansgar berättade med stor inlevelse om sina barndomsminnen och kryddade berättelsen med allehanda skånska dialektuttryck. Igenkänningseffekten fanns dock till stor del hos de närvarande seniorerna även om det finns vissa skillnader i julfirande mellan olika landsdelar.

Tomtegröt och goda smörgåsar, kaffe och kaka och sedvanligt lotteri avslutade januarisammankomsten.

Nästa månadsmöte i februari är det årsmöte för SPF Seniorerna i Vaggeryd. Christer Holmgren

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *