Nyheter

Mer om 90-årig butik

Mer om 90-årig butik

Nyheter Vi berättade nyligen om renoveringen av affärs- och bostadshuset på Storgatan 14 i Skillingaryd och kan i dag visa en bild när huset byggdes för 90 år sedan.

I morgon när Östbos Historiska Sällskap har Öppet hus i NBV-lokalen, lite längre åt söder på Storgatan med nummer 6, kommer det bland annat att handla om bygdens affärsliv.

I årsskriften Mellan Härån och Rasjön 1984 berättar Dawid Friberg hur hans far Carl Friberg lät bygga huset åren 1926–27.

På tomten låg tidigare Sundbergs ladugård, alltså i korsningen Storgatan/Kaffegatan.

Längst i norr låg Lisas kafé med uteservering, därefter fanns ett mejeri. Fribergs speceriaffär var belägen längst mot söder. På affärens västra sida fanns en godisautomat och en bensinpump vid Storgatan.

På baksidan låg en magasinsbyggnad som inrymde dass, stall med sex spiltor, saltlada, förråd och företaget Vulkan. Vulkans lokaler blev senare JP:s redaktion där Dawid Friberg blev reporter.

Brann i juli 1950
Mot Erikssons fastighet på Kaffegatan var byggt en brandmur. Tack vare den kunde elden begränsas när magasinsbyggnaden brann den 10 juli 1950. Byggnaden återuppbyggdes inte.

1944 överlät Carl Friberg affären till Erik Andersson. Under Andersson tid arbetade Lasse Källgren där som springpojke. Nya ägare blev senare Olof och Nils Johansson, som drev affären till början av 60-talet då de lät uppföra Lagahallen och flytta verksamheten dit.

Blomstermakerskan
I södra delen var en tid telefonkiosk och pressbyrå. Sedan har där varit blomsterhandel med Gunilla Svanbergs firma “Blomstermakerskan”. Här fanns i flera år Kina Wok men sedan en kort tid tillbaka är det nya ägare och nytt namn. Nu är det Saigon som gäller.

I norra delen driver Kjell Eriksson och Ingvar Gustavsson El-Montage i Skillingaryd AB. Både andra och tredje våningen innehåller bostadslägenheter.

I dag ägs huset av Samuel Ek.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *