Nyheter

När Finlands sak var Götafors sak

Nyheter Uttrycket Finlands sak är vår myntades under det finska vinterkriget när vårt östra grannland anfölls av Sovjetunionen vintern 1939/40. Det uppropet tog man fasta på även i Götafors.

I många år har Jönköpings läns muséum i samarbete med Jönköpings läns hembygdsförbund gett ut bokserien Småländska kulturbilder. Temat har skiftat under årens lopp. I den senaste publikationen i serien är det bildens berättelse om mötet som utgör temat.

Småländska kulturbilder 2016 har fått titeln Sammankomst i tid och rum och bygger på bidrag som lämnats in från länets alla håll och kanter. Flera av bidragen kommer från Vaggeryds kommun.

Ett av bidragen är inlämnat av ordföranden i Waggeryds Museiförening Lars Erik Joakimson  och exponerades vid en sammankomst i Götafors missionshus vintern 1940.

När Finland anfölls av Sovjetunionen den 30 november 1939 ledde det till att en spontan  folkrörelse växte fram. ”Finlands sak är vår” blev ett begrepp fullt i klass med andra slogans från samma tid som ”Vår beredskap är god” och ”en svensk tiger”.

I Götafors gamla missionshus samlades cirka 90 kvinnor och en handfull män en vinterkväll för  att enligt bildtexten ”sticka värmande plagg till de finska soldaterna”. Fotografen är okänd, kanske var det den skickliga porträttfotografen Magda Mohlin, verksam i Vaggeryd åren 1933–1940, som tog bilden. Kompositionen vittnar under alla omständigheter om en professionell hand vid kameran.

Från Skillingaryd finns också flera bilder. Några av dem från motocrosstävlingarna på skjutfältet under åren 1948–53. Den mest intressanta visar hur människor, nyss avstigna från något av extratågen till Skillingaryd, fyller hela Stationsgatan på väg ut till tävlingsplatsen.

Även militärlivet i Skillingaryd på 1800-talet är dokumenterat i några foton. Det är lite irriterande att fotograf inte har kunnat anges. Nog är det väl legenden Bror Malmkvist som varit i farten? Vi vet ju också att Bertil ”Lången” Pettersson dokumenterade de stora motocrosstävlingarna i Skillingaryd.

Fullsatt i Götafors missionshus vintern 1940 när 90 damer stickade värmande plagg för Finland.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *