Nyheter

Nytt bostadsområde föreslås i Byarum

Nytt bostadsområde föreslås i Byarum

Nyheter I morgon kommer kommunstyrelsens arbetsutskott sannolikt att fatta beslut om att inleda processen mot ett nytt bostadsområde. Den här gången i Byarum!

Det handlar då inte om vänsterpartisten Lennart Karlssons motion om att bebygga området söder om Byarumssjön utan om ett projekt på andra sidan järnvägen, på sluttningen norr om Byarums bruk.
Förslaget, när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder i morgon, är att man beslutar att ge miljö- och byggnämnden ett planuppdrag på del av Gärahov 1:51, Bergsäter, Byarum i Vaggeryds kommun.
Det handlar om totalt cirka tio lantliga tomter, på cirka 4 000-10 000 kvadratmeter, alternativt 16 lantliga tomter, på cirka 2 500-5 000 kvadratmeter med ett grönt bullerskyddsområde mot Byarums Bruk och järnvägen.
Bakom förslaget ligger det faktum att efterfrågan på tätortsnära lantliga tomter i Vaggeryds kommun har ökat markant under det senaste året. Idag finns en gällande detaljplan från 1955 på det nu aktuella området. Den gamla planen tillåter totalt 21 småhustomter som är cirka 900 kvadratmeter stora.
Enligt kommunen är ”ambitionen – oavsett skiss, är att kunna erbjuda tätortsnära lantligt belägna, lite större tomter med tätortens bekvämligheter, som anslutning till kommunalt vatten och avlopp, samtidigt som den lantliga känslan bevaras genom en grusad samfälld infartsväg utan gatubelysning.  Öster, norr och söder om detta område finns skog och åkermark, bland annat Gärahovs storäng söder om gården Skyttabygget.
Nackdelen är plankorsningen  över järnvägen vid skolan. Det kommer att kosta tiotals miljoner att åtgärda denna svaghet i förslaget, vare sig man bygger ny väg eller tunnel under järnvägen.
Däremot föreslås avslag på Lennart Karlsson förslag om att bygga söder om Byarumssjön. Det förslaget gynnas av närheten till Byarumssjön, vatten och avlopp samt kommunikationer.

Till vänster på skissen över ett av detvå förslagen ligger Byarums bruk. Det gula strecket är vägen mot Krängshult.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *