Nyheter

Politiker på studiebesök på Fenix 2

Nyheter Som en direkt följd av förra veckans möte mellan representanter för näringslivet och kommunstyrelsen arrangerades med kort varsel en visning av industrilokalerna i Fenix 2.

– När vi dryftade marknadsplanen med näringslivet var man bekymrade över kompetensförsörjningen till industrin. Eftersom man särskilt uttryckte oro över att Fenix inte lyckas tillgodose kompetenskraven från industrin ansåg vi det viktigt att ordna information för politikerna om hur man arbetar på Fenix, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD).
För informationen svarade Rolf Claesson från industriprogrammet  och Tony Karlstedt från möbelproduktion.
Ett problem i sammanhanget är att industriprogrammets utbildning för närvarande inte tycks stå särskilt högt i kurs bland ungdomen. Det är inget specifikt problem för Vaggeryd och heller inte någon ny företeelse. Trender kommer och går samtidigt som arbetet inom industrin och i synnerhet metallindustrin inte längre är den smutsiga och oljiga hantering det en gång var. Det handlar numera till stor del om programmering av datorer.
– Jag kan förstå företagarnas oro men från vårt håll ska vi göra vårt bästa för att nå resultat, säger Jenny Larsen
– I grunden handlar det om ett genuint teknikintresse hos ungdomarna men det är också viktigt att företagarna är engagerade och deltar i de samarbetsplattformar som finns. Idag varierar det stort på den punkten, menar Jenny Larsen som anser att lokalerna i Fenix 2 vara funktionella och väl utrustade med olika typer av maskiner. Bland annat en 3D-skrivare som är vassare än den som finns på biblioteket.
– Man har dock inte någon robot som matar och tar ur maskinerna. Men det finns å andra sidan programvara i de datorer som används och där man kan simulera robotens arbete, säger Jenny Larsen.
Hon menar ändå att det viktigaste går att åstadkomma på Fenix 2 och att det finns goda tecken i skyn. För första gången har man nu tillgång till en fjärde årskurs inom det populära teknikprogrammet.
– Inom möbelindustriprogrammet har man lyckats väl med samarbetet kring praktikplatser. Det har fungerat så väl att det händer att eleverna får arbete redan innan deras utbildning är avslutad, berättade Jenny Larsen.

Gert Jonsson lyssnar till Roilf Claesosn.  [1/7]

3D-skrivare kan en hel del.  [2/7]

– Tänk vad dom kan. Kommunalrådet är imponerad.  [3/7]

Jan-Olof Svedberg (SD) och Jenny Larsen.  [4/7]

Christer Holmgren (M) lyssnar till Rolf Claesson.  [5/7]

Tony Karlstedt och Rolf Claesson.  [6/7]

– Tänk vad dom kan (2). Thore Ohlsson med 3D-utskriven Lamino i plast.  [7/7]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *