Nyheter

Sture tävlade i Kina

Nyheter En Skillingarydsbo är hemkommen efter en oförglömlig resa där skidåkning var huvudmålet.

Sture Filipsson har varit i Kina och åkt Vasaloppet  [1/6]

Fina skulpturer på skidanläggningen. Privat foto.  [2/6]

Sture Filipsson. Privat bild.  [3/6]

På skidorna finns Stures tävlingsnummer fastklistrat.  [4/6]

På väggen hänger diplom efter diplom.  [5/6]

Worldlopp vilka Sture nu genomfört både Kina och USA:s deltävlingar.  [6/6]

Sture Filipsson i Skillingaryd är inte bara företagare och politiker. Stort engagemang i Skillingaryds FK, där han började med friidrott 1956 och därefter orientering och skidor. 1965 körde Sture sitt första Vasalopp och efter 30 genomförda lopp kan han titulera sig som Vasaloppsveteran. Bästa Vasaloppet gjordes under premiäråret på tiden 6 timmar och 18 minuter. Förra året tävlade Sture i amerikanska Vasaloppet och det gav mersmak för nu har han varit i Kina med sina skidor.

– Loppet är en av fyra ”worldlopp” och eftersom jag var i USA förra året tog jag chansen att packa väskan och åka till Kina och starta i deras Vasalopp som hade 15-årsjubileum i år. Distansen var 25 km, det var minus 13 och härligt solsken. Loppet gick bra och jag genomförde det, vilket var målet med resan säger Sture.

– Jag har varit i Sälen och åkt fem mil. Det räckte för att känna sig för med skidorna, svarar Sture på frågan om hur han lagt upp träningen inför Kina.

Den fjärde januari genomfördes loppet utanför staden Changchun i nordöstra delen av Kina. Tävlingen lockade 800 deltagare. Tävlingen ingår i Worldloppet sedan 2014 och namnet är taget efter Vasaloppet i Sverige. Det var två ytterigare två veteraner som deltog från Sverige, förutom Sture, närmare bestämt från Strömstad och Dalarna. I övrigt var det en del norrmän. Det fanns lite riktig snö, men mestadels var konstsnö. Loppet gick delvis på en sjö. Förutom skog och berg var loppet pyntat med giganstiska snöskulpturer utmed spåret.

– Vi passade på att ta en veckas semester i Peking efter skidåkningen och jag är imponerad av staden Peking, poängterar Sture. Intressant att vara i den förbjudna staden och på Himmelska fridens torg. Där var palats överallt. Numera museum, men man fick se vad kejsaren hade bott, fortsätter Sture. Stor flygplats där vi fick åka tåg mellan gaterna men det var lite krångligt med visum. För att skaffa visum fick vi åka till kinesiska ambassaden i Göteborg. Där behöll dom våra pass i flera dagar innan vi fick åka och hämta dom igen. Men det är bra med kontroller, avslutar Sture.

I Worldloppet ingår fyra länder. Sverige, Kina, USA och Japan. Så vem vet – nästa år kanske Sture åker till Japan och kör Vasaloppet där. Då är han en av få som gjort samtliga worldlopp.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *