Nyheter

Väg och bro eliminerar farliga järnvägskorsningar

Väg och bro eliminerar farliga järnvägskorsningar

Nyheter Ingen som färdas på gamla E4 mellan Skillingaryd och Klevshult har kunnat undgå att något stort är på gång utmed järnvägen.

Från Fryebo-vägen i söder och norrut till Almesäng kan gula schaktmaskiner beskådas i arbete med att schakta och flytta jordmassor på järnvägens västra sida.

Nu har nämligen arbetet med den nya parallellvägen mellan Klevshult och Almesäng startat. Det handlar om en miljonsatsning som ska eliminera de farliga plankorsningarna över järnvägen mellan Skillingaryd och Klevshult vilka under åren krävt så många offer i människoliv.

Tillfartsvägarna över järnvägen till Fryebo, Rosenberg och Almesäng ska bindas samman söder om Almesäng och där ledas över järnvägen på en bro.

Det är inget litet projekt som Sandahls Entrepenad ansvarar för som underentreprenör. Prislappen ligger i storleksordningen tolv miljoner kronor.
– Arbetet ska vara genomfört lagom till semestern, berättar ansvarige arbetsledaren Sten Ramberg.

Störst är aktiviteten just nu vid den blivande järnvägsbron söder om Almesäng.
En hög uppfartsramp håller på att anläggas där så att man så småningom ska kunna bygga bron över järnvägen.
– I mars drar vi igång arbetet med de betongstöd som bron ska vila på. Gjutningen startar i april, berättar Sten Ramberg.
– Det blir också två mellanstöd intill spåren. Själva brodelen kommer att byggas i trä av limträbalkar. Den ska vi lyfta på plats någon gång under juni månad.

Projektet startade i höstas med den kilometerlånga skogsväg som då byggdes norr om Almesäng ut till Hillerstorpvägen. Mellan den skogsvägens södra slutpunkt och Almesäng är det väglöst land. Här kanske det är läge att anlägga den cykelväg som så länge efterfrågats och som skulle skapa en för cyklister trygg cykelvägsförbindelse mellan de båda tätorterna?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *