Nyheter

Varning för vilt – kalvavstötning pågår

Nyheter Nu gäller det att se upp i trafiken.

Historiskt sett kan man se att antalet anmälda viltolyckor för älg och rådjur ökar med cirka 50 procent från april till maj.
Med våren kommer viltet och en får hålla ett extra vaksamt öga efter djur som kan irra sig upp på våra vägar. Särskilt nu när kalvavstötningen sätter igång vilket leder till en markant ökning i rörlighet bland djuren och antal polisanmälda viltolyckor. Det syns tydligt i anmälningsstatistiken då det från april till maj brukar ske en ökning av viltolyckor med cirka 50 procent.

Förra året slogs det rekord i antal polisanmälda viltolyckor, men det ser inte ut att bli långlivat. Redan efter årets tre första månader har det anmälts nästan 1700 fler olyckor än under samma period förra året, det är en ökning med nästan 18 procnet. Den beror till stor del på att det var en extrem ökning av antal viltolyckor under januari (+33 procent), men även i februari och mars har antalet anmälningar legat över förra årets notering (+5  respektive  +10 procnet).

Med det i åtanke blir det än mer angeläget för landets trafikanter att vara extra vaksamma nu när kalvavstötningen sätter igång. Fenomenet kalvavstötning är årligt återkommande och innebär att dräktiga älgkor och rågetter stöter bort de kalvar och kid som det fick i fjol för att kunna ta hand om de nya.

Avstötningen är ofta ganska våldsam med sparkar och stångande för att tydligt visa fjolåringarna att de inte längre är välkomna. Dessa djur är ofta mycket förvirrade och vandrar över stora områden i sökandet efter ett nytt hemområde. Det är i samband med dessa vandringar som många av djuren blir påkörda när de försöker korsa trafikerade vägar.

För några år sedan kom det nya forskningsrön via studier av gps-märkta älgar som visade att älgarna kalvar tidigare i södra Sverige. Anledningen till detta tros vara att älgarnas kalvning påverkas av dagsljuset. Det får som direkt effekt att även kalvavstötningen börjar tidigare i södra Sverige för älg. Kalvavstötningen brukar ske mellan några veckor till några timmar innan det är dags för kalvning. De tidigaste kalvningarna i södra Sverige har noterats första veckan i maj.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *