Nyheter

Chock i Bondstorp när gudstjänster upphör

Chock i Bondstorp när gudstjänster upphör

Nyheter Det flerhundraåriga gudstjänstlivet i Bondstorp hotas av avveckling.

Kyrkorådet i Byarums pastorat har nämligen meddelat sockenrådet i Bondstorps församling att gudstjänsterna i kyrkan ska upphöra för gott.

Det är har fått medlemmar i sockenrådet att reagera mycket starkt och att ta strid. Chock präglade reaktionerna när beskedet kom.

– Vi tog i går kväll beslut om att be kyrkorådet att ompröva beslutet eftersom gudstjänsten är ryggraden i arbetet med att sprida det kristna budskapet, säger Pelle Philip som är medlem i kyrkorådet.
– Om inte vill vi inte längre vara med. Då avvecklar vi sockenrådet.

Sockenrådet representerar Bondstorps församling i arbetet inom Byaurms pastorat. Verksamheten i pastoratet styrs av kyrkofullmäktige och kyrkorådet som har samma funktion som kommunstyrelsen hos kommunen. Därunder har de olika socknarna sina råd som jobbar specifikt inom sina församlingar med förslagsrätt men utan beslutsrätt.

Gudstjänsterna i Bondstorp har med tiden blev allt mera sällan förekommande. Enligt Pelle Philip arrangerades dock gudstjänster en gång i månaden så sent som för några år sedan. Men nu har det enligt uppgift inte firats gudstjänst i Bondstorps kyrka på ett halvår.

I framtiden föreslås att kyrkan i Bondstorsp endast ska användas vid arrangemang typ konserter, musikkvällar och föreläsningar, dop och bröllop.

– Man har renoverat och kostat på kyrkan men har ändå haft något gudstjänstfirande vid exempelvis jul och påsk. Vi har blivit fullständigt marginaliserade eftersom vi ligger två mil från Vaggeryd, menar Pelle Philip.

Skälen till att ta bort gudstjänsterna helt sägs vara låga besökstal, kanske så få gudstjänstbesökare som sex-sju personer. Men Pelle Philip menar att man då glömmer då att Bondstorp är en liten socken.
– Sätter man antalet gudstjänstbesökare i förhållande till befolkningstalet har vi fler besökare än exempelvis Vaggeryd, säger han.

Pelle Philip är engagerad på två håll inom Svenska kyrkan, dels som kyrkvärd i Månsarp där han tidigare var bosatt, dels i Bondstorp där han nu numera bor.
Han pekar på att ungdomsverksamheten först avvecklades med minskat intresse som skäl. Nu är det sak samma med gudstjänsterna.

Detta har enligt Pelle Philip skett via låg ambitionsnivå i marknadsföringen. Han pekar på att det numera finns många barn i Bondstorp.
– Att då inte har någon barnverksamhet är märkligt. För att skapa engagemang kan man inte skära ned, säger han.
– Om man nu väljer att gå vidare och helt avskaffa gudstjänstens mister man dessutom i nästa steg ytterligare sex-sju människor som är engagerade i det kyrkliga arbetet.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *