Avlidna

Holger Svensson

Avlidna

Tidigt i april nåddes vi av budet att välkände före detta Skillingarydsentreprenören Holger Svensson har gått bort i en ålder av 68 år efter en kort tids sjukdom.
Holger Svensson var verksam i ett Skillingaryd vars affärsliv sjöd av liv och rörelse. Under 1970-talet drev han med stor och energi och framgång Holger Svenssons Konst och Ramar, beläget i Thulinhuset bredvid järnvägsstationen.

Många är de minnesvärda konstvernissager som under de här åren ägde rum i Holgers galleri. Samarbetet med Halmstad-galleristen Steffen Jörgensen gav tillträde till ett flertal etablerade namn på den svenska konstscenen.
Här kan nämnas målare som Harald Wiberg, marinmålaren Axel Lind, Johnny Oppenheimer och Akoz Sollar. Så kom det sig att många verk av dessa konstnärer – och många fler därtill – fann köpare bland såväl som konstsamlare och företagskunder i Skillingarydsbygden.

I början på mars 1980 kunde galleriet uppe vid järnvägsstationen bjuda in till utställning med natur- och fjärilsmålaren Nils Gunnarsson. Vernissagedagen var välvald, samma söndag som Sverige gick till val i kärnkraftfrågan, vilket innebar mycket folk ”på stan” och i en tid då man alltjämt gav sig tid att titta i skyltfönster.

Denna kombination verkade bli verklig lyckad. När vernissagedagen kom kunde Holger och livskamraten Wiveca glädjas åt sin dittills mest lyckade utställning. Allt var sålt, på en och samma dag. Undertecknad hade något halvår tidigare haft nöjet att introducera Nils Gunnarsson – som var min klient – för galleristen Holger Svensson. De båda fann varandra direkt, trots olika olikheter när det gäller personprofil, och hade i flera år ett ytterligt framgångsrikt samarbete. Nils Gunnarsson kom sedermera att bli nationellt välkänd via artiklar i Ica-Kuriren och internationellt för sitt planschverk ”Swedish butterflyes”.

I likhet med sin far, Klas Svensson, var Holger tekniskt begåvad och arbetade under åren med flera egna uppfinningar och patent. Sedan drygt 20-talet år var Holger och hans Wiveka bosatta på ett lantställe, Rockneby, Kalmar län.

Avslutningsvis en episod som speglar Holger i ljusa sinnelag och sociala kompetens, på ett alldeles utmärkt sätt. In i butiken, strax för stängningsdags kom en en äldre dam in. Hon lämnar in ett textilt mastodontarbete för inramning, och som tagit henne ett eller två år att färdigställa. Holger är i tankarna, redan på väg till Linnesjön med sin motorbåt som står på biltrailern utanför butiksentrén. I hastigheten hamnar handarbetet på båtsdäck i stället för ramverkstaden, och slutar sina dagar i skepnaden av en garnhärva i ett taggtrådsstängsel i höjd med Linneryd.

När den gamla damen några veckor senare står framför affärsdisken med förväntansfull min för att avhämta sitt inramade verk, möts hon av en soligt leende Holger som lyckas förklara incidenten, ersätta henne generöst och behålla henne som kund.

Lars-Göran Andersson

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *