Födelsedagar

Hjärtlig 75-årsdag

Födelsedagar

Jonny Pettersson fyller 75  [1/4]

Jonny och hans livskamrat Inger  [2/4]

Jonny bor bara ett stenkast från Järnvägshotellet som skymtar i bildens mitt.  [3/4]

Järnvägshotellet som Jonny och Inger lät renovera.  [4/4]

Jonny Pettersson i Skillingaryd kan fira sin 75-årsdag nästan som en 55-åring efter byte av en hjärtklaff för bara ett par veckor sedan.
Det var Jonnys diabetessköterska som fick Jonny att tänka till om framtida förbättringar. Så småningom blev det så kallad ballongsprängning och nu senast en ny hjärtklaff, inopererad vid sjukhuset i Linköping.
– Jag fick var vaken hela tiden, säger Jonny.
Man går in genom ljumsken och gör operationen i hjärtat, hur konstigt det än kan låta.
Tiden med att öppna upp bröstkorgen verkar vara borta.

• 20 år yngre
Efter några dagar på sjukhus blev det hemresa och Jonny kunde direkt känna väldig stor skillnad: Borta var tröttheten och han kände sig som 55 år igen. Något att tänka på när han nu söndag 24 maj fyller 75. Fast firandet blir inte förrän senare i sommar.

Orken har annars inte varit vad den borde vara och att spela golf har inte varit att tänka på. Men nu ska han återuppta denna sport igen.

• Östgöte
Jonny är född i Åtvidaberg i Östergötland, ett samhälle där mycket kretsade kring företaget Facit och fotboll. Inför VM i England 1966 hade Brasilien sitt läger i Åtvidaberg och spelade även en träningsmatch mot Åtvidabergs FF. Detta minns Jonny väl då han hjälpte till med matserveringen och fick bland annat autografer av brasilianska spelare.

Även om Jonny inte spelade klubbfotboll fick han tidigt ett stort fotbollsintresse. Det fick nästan alla i Åtvidaberg.

Dagen efter när Åtvidaberg 1967 första gången tog steget upp i Allsvenskan lämnade Jonny sin födelseort. Det var dock bara slumpen att det skedde den dagen. Han gick till sjöss och trivdes bra. Fast han kan rabbla upp mängder av storspelare som representerade Åtvidaberg under glansperioden: Rad Edström, Roland Sandberg. Conny Torstensson, Thomas Wernersson, Weine Wallinder, Kent Karlsson… Det blev SM-guld både 1972 och 1973. Hittills har det blivit20 säsonger i Allsvenskan.

• Blev kock
I unga år jobbade Jonny som mekaniker, servitör med mera och det kom att bli ett helt liv inom restaurangbranschen, precis som det blev för brodern Lasse.

Så småningom blev det jobb i Göteborg och 1976 kom han till Skillingaryd för att jobba som kock tillsammans med sin bror som kommit ett halvår före.

Det handlade om jobb i klassiska Restaurang Skillingehus. 1993 öppnade Jonny tillsammans med sin livskamrat Inger Gustavsson Järnvägshotellet som de hade köpt och rustat upp. Senare tog Ingers dotter Madelene ”Madde” Gustavsson över.

Jonny har närmast slutat som kock men han lagar goda middagar hemma och till släkten. Inger har också tagit pension men hjälper Madde vid servering i samband med främst begravningar.

Fotboll blir det inte mer än som åskådare för Jonny. Han har dock sönerna Henric och Marcus som båda varit spelare i Skillingaryds IS.

Hjärtat klappar bra igen och när det gäller Åtvidabergs FF hoppas han att det ska klappa så pass bra att man återkommer i högre sammanhang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *