Natur

Fågelforsdammens sänkning, del 2

Natur Vår natur- och kulturkrönikör Dan Damberg visar bilder från Fågelforsdammens sänkning.

Fågelforsdammens sänkning, del 2, en mer än 300-årig historia dyker upp ur det mörka Lagavattnet, en natur- och kulturkrönika i 36 bilder från en historisk händelse förra hösten.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd från slutet av september anno 2016.

Vattennivån i Fågelforsdammen i Skillingaryd började sänkas till 1961-års nivå, enligt den då gällande vattendomen, måndagen och tisdagen den 19-20 september 2016.

Att sänka vattennivån kom att ta mellan 4-5 dygn och allt detta skulle vara klart innan det polska företaget kommer till platsen för byte av dammluckor måndagen den 26 september 2016.

Måndagen den 26 september 2016 kom de polska montörerna till Fågelforsdammen och började med arbetet som kom att ta mycket längre än de 4 veckor som det var beräknat och arbetet fick avbrytas när frosten blev för svår för att svetsa utomhus.

Arbetet kommer att återupptas igen i sommar år 2017, allt kommer sedan att vara i rostfritt stål vid dammluckorna och anläggningen kommer sedan att bli mycket modern och mycket hållbar.

Nästa gång man sänker vattennivån i Fågelforsdammen kommer att ligga långt in i framtiden så jag hoppas att ni inte missade detta tillfälle live och på plats vid dammen, annars kommer här totalt 72 bilder för att återuppleva denna spännande händelse, allt från Götaströms bruk från senare delen av 1600-talet till det tidiga 1900-talets dammbygge vid Fåglaforsen i Skillingaryd, en mer än 300-årig historia.

Bilderna saknar bildtext så ni får själva minnas, reflektera och njuta av det som hände och som inte händer igen på minst 75 år.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *