Blåljus

17-åring körde på polisbil

Blåljus Utanför Jönköping stoppades i natt en 17-årig bilist och hans två kamrater.

Larmet kom klockan 00.21 på riksväg 40 vid Axamo RV 40.
Bilsiten vägrar att stanna på polismans tecken. Anledningen till att polispatrullen skulle stoppa aktuell bil var att föraren gjort sig skyldig till ett trafikbrott.

Då föraren visade tecken på att inte vara villig att stanna fattade vakthavande befäl beslut om att använda av spikmatta. Denna hann patrullen inte få ut. Däremot kunde aktuellt fordon stoppas på riksväg 40 i närheten av Haga industriområde genom att tjänstebilar placerades på vägen som hinder.

Föraren körde på en av patrullbilarna vilket resulterade i omfattande skador på ett av polisens tjänstefordon. Vid påkörningen blev det även omfattande skador på det fordon som den misstänkte framförde.

Förare var en ung man född 2001 och som passagerare fanns en man även denne född 2001 samt en flicka född 2002.

Föraren visade tecken på påverkan av narkotika och av den anledningen fördes han till sjukhus för provtagning. Misstanke gällande rattfylleri genom drogpåverkan föreligger. Anmälan är även upprättad beträffande försök till dråp eftersom föraren med vett och vilja har utsatt polismännen på plats för livsfara genom att i hög fart kört på det fordon som polismännen satt i. Ingen person skadades vid tillfället.

Föraren greps på platsen där stoppet ägde rum och de övriga två medtogs av polisen för provtagning (kroppsbesiktning) gällande misstanke om narkotikabrott, eget bruk. Föräldrar och sociala myndigheter är underrättades.

Bilföraren har anhållits.