Debatt

Debatterar utanförskap

Debatt Anna Gillek från Svenskt Näringsliv debatterar.  

Ny S-linje skulle öka utanförskapet

Anna Gillek

Allmän visstidsanställning (Alva) är mycket viktig för arbetsmarknaden och öppnar dörrar för personer utan arbete. Trots det finns starka krafter inom S som vill att partiet vid kongressen ska besluta om att driva ett avskaffande av anställningsformen. Resultatet i Jönköpings län skulle bli färre jobbmöjligheter och ökat utanförskap.

I Jönköpings län är det ungefär 13 procent av alla anställda som har en tidsbegränsad anställning, många av dem har en så kallad allmän visstidsanställning (Alva). I rapporten ”Alva öppnar dörren” visar vi med ny SCB-data hur viktig allmän visstidsanställning är för arbetsmarknaden – både för dem som är eller har varit utan arbete och för dem som har en allmän visstid i dag.

Varje kvartal går 30 000 personer i åldrarna 20–64 år från arbetslöshet till en allmän visstidsanställning – totalt 1,1 miljoner anställningar sedan anställningsformen infördes 2007. Fler arbetslösa får arbete genom allmän visstidsanställning än genom vikariat och provanställning tillsammans.

Under samma period har drygt 900 000 fasta anställningar skapats via allmän visstidsanställning. Det är vanligare att personer som har en allmän visstidsanställning går vidare till ett fast jobb, än för de med en provanställning eller ett vikariat.

Dessutom har visstidsjobb i allmänhet en tydlig positiv effekt för utrikes föddas etablering. Utrikes födda har betydligt lägre chanser (16 procents chans varje kvartal) att lämna arbetslöshet än inrikes födda (26 procent). Men den skillnaden är närmast utraderad bland personer som har visstidsjobb. Chansen att gå från visstidsjobb till fast jobb är 12 respektive 11 procent för inrikes respektive utrikes födda. Risken för en visstidsanställd att bli arbetslös är 7 respektive 8 procent. Visstidsjobb är mycket viktiga för utrikes föddas jobbchanser.

Även för företag är visstidsjobb viktiga. Tre av fyra företagare anger att deras möjligheter att anställa skulle försämras om allmän visstidsanställning avskaffades. Det skulle inte leda till fler fasta jobb, tvärtom skulle företagen tvingas tacka nej till affärer, öka belastningen på befintlig personal samt sänka servicen gentemot kunder och gäster.

Sedan allmän visstid infördes för tio år sedan, med syftet att öka jobbchanserna för arbetslösa, har den gjort just det. Väljer S att gå vidare med att avskaffa anställningsformen vore det ett hårt slag både för alla de som i dag har en allmän visstid i Jönköpings län, för de 10 400 arbetslösa i länet som får svårare att hitta jobb och för företagen att hitta arbetskraft.

Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län

Dela