Nyheter

2925 doser kommer snart till länet

Nyheter Antalet nya fall per vecka ligger fortsatt på en hög nivå. Det är ett allvarligare läge än i våras, då vi aldrig tidigare vårdat så många för covid -19 som nu. Belastningen på vården är hög.

Vi ser nu en kraftigare ökning av covidpatienter på vårdavdelningarna, och antalet ökar även på IVA. Vi har ett högt antal avlidna per vecka. Det finns en stor vilja bland regionerna att erbjuda platser men marginalerna krymper.

Allt tyder på att vi fortfarande har en omfattande smittspridning i samhället. Under vecka 52 togs  färre prover, därför är antalet nya fall något lägre den veckan. Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser hur och om de allmänna råden inverkat på smittspridningen.

Provtagning öppen under helgerna
Provtagning och smittspårning är de viktigaste verktygen för att minska smittspridningen. Vi hade extra öppet på en vårdcentral i varje kommun den 26 december. En hög andel av de testade var positiva för covid -19.

Vaccination igång
Vi förväntar oss nu leveranser på runt 2925 doser i veckan i januari och februari. Vaccinationen sker i enlighet med folkhälsomyndighetens prioriteringar av fas 1. Först vaccineras invånare som bor på särskilda boenden av kommunens personal. Sedan vaccineras patienter i hemsjukvård och invånare med hemtjänst samt deras närstående av kommunen respektive vårdcentralerna. Dessa grupper omfattar ca 14-15 000 invånare. Vidare vaccineras kommunens personal av vårdcentralerna. Därefter börjar fas 2.

De första doserna
Söndagen 27 december kom de första 200 doserna till länet. Den här veckan har alla kommuner påbörjat vaccineringen. Ett exempel är Mullsjö kommun där finns två SÄBO, där totalt 60 personer bor. I måndags kunde de ge de första 18 doserna på äldreboendet Margaretas park, då Lotta Larsdotter, direktör, vårdcentralerna Bra Liv medverkade. Man delade ut hälsoblanketter för samtycke och gick runt till de äldre som fick de första doserna. Detta upplevdes som oerhört positivt bland både personal och de som fick ta del av vaccinationerna. På måndag kommer en större laddning till Mullsjö och efter det kommer alla på deras äldreboenden att vara vaccinerade.

Vaccineringarna är ett delat uppdrag mellan primärvården och kommunerna.

Mycket ansträngt läge i intensivvården
IVA har ett fortsatt mycket ansträngt läge. Utöver de 19 som vårdas på länets sjukhus får tre IVA-vård i andra regioner.

På alla länets sjukhus görs främst akuta operationer och vård som inte kan vänta.

Inom intensivvården ser vi alltså ett tilltagande behov i Region Jönköpings län. Det gäller även nationellt. Trycket ökar på flera regioner. Vi deltar i fler nationella nätverk för samordning.

Kurvan ser annorlunda ut
Nationellt ser kurvan för patienter som behöver slutenvård annorlunda ut än i våras. Medan vårens kurva planade ut och nedåt tidigare så fortsätter den nu ganska brant uppåt.

Region Jönköpings län är bland de regioner som ökat platserna mest på IVA men trycket är idag ännu högre i vår region.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *