Nyheter

40 kom till Lagan

Nyheter Under torsdagskvällen den 1 juni blev allmänheten inbjuden att uppleva en liten del av Lagans omfångsrika vattensystem.

Över 40 personer hörsammade inbjudan och njöt av omgivningarna kring Gnyltån vid Lundakvarn mellan Byarum och Bratteborg.

I samarbete mellan tekniska kontoret, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen bjöds det på information och kunskap om bland annat vattendragens bottenfauna, fisket, strandzoner, skogsarbete intill vattendrag och kulturmiljöerna. Elfisket visade tyvärr inte på något stort fiskbestånd under kvällen, men de flesta uppskattade ändå det fina vädret och fikat som bjöds på.

Just nu pågår ett arbete i Vaggeryds kommun med att ta fram ett översiktligt program för att synliggöra och förbättra tillgängligheten i områdena kring Lagan, med hänsynstagande till natur och miljö. Tanken är att det ska bli ett levande program för att skapa vattennära mötesplatser och lyfta ”Lagans värde” i kommunen.

Utifrån gjorda naturvärdesutredningar och samtal som förts med olika intressenter kommer förslag på mötesplatser att tas fram. Det är mötesplatser där de boende och besökare kan möta Lagan på olika sätt. Det handlar till exempel om promenadstigar, grillplatser och lekplatser. Men det kan också handla om att vissa delar kommer att få vara mer orörda för att ta till vara de kultur- och naturvärden som finns kvar på den platsen.

Dela