Nyheter

Annie toppar i mätning

Nyheter Annie Lööf (C) från Värnamo är just nu den lysande stjärnan bland Sveriges partiledare.

Stort förtroende för Annie Lööf. Foto: Region Gotland

Hon är den partiledare som har störst förtroende bland väljarna men också den som minst andel säger sig ha litet förtroende för. Att hon ligger 15 procentenheter före alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra lär få partikamraterna att börja drömma om att det är Annie som är den egentliga ledaren för alliansen.

– Hon är uppenbarligen den partiledare som flest svenskar känner har ledaregenskaper. Den feed-back vi får pekar på att människor uppfattar att hon tror på vad hon säger. De förstår åt vilket håll hon och Centerpartiet vill att Sverige ska gå, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C) till SVT.

Novus Sverigepanel har gjort en enkät med 1.045 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18–79 år den 4–9 maj 2017.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiledare?

Resultaten redovisas med förändring jämfört med föregående mätning

Annie Lööf (C)

Ganska/mycket stort 35% +7

Ganska/mycket litet 33% -8

Att Annie Lööf numer är ett flöte för sitt parti bevisas återigen i den här mätningen där hon för andra gången är den partiledare som flest väljare har stort förtroende för. På ett år har Centerledaren klättrat 8 procentenheter och allt fler centerpartister drömmer nu om att Lööf ska kliva fram som ledare för alliansen. Populärast är hon bland pensionärerna, 43 procent av de tillfrågade mellan 65 och 79 säger att de har stort förtroende för henne. Annat var det för fyra år sedan då blott 7 procent av väljarna hade stort förtroende för Lööf.

Stefan Löfven (S)

Ganska/mycket stort 34% +8

Ganska/mycket litet 38% -11

Statsministern hamnar på en andraplats även i denna mätning men det är långtifrån en toppnotering för Löfven som hade stort förtroende bland 44 procent av väljarna i maj 2014. Noterbart är att han är mer populär bland kvinnor än bland män. 37 procent av de tillfrågade kvinnorna och 32 procent av männen har stort förtroende för honom. Löfven går också hem bäst av partiledarna hos pensionärerna, 46 procent av de mellan 65 och 70 gör tummen upp för statsministern.

Jan Björklund (L)

Ganska/mycket stort 21% -1

Ganska/mycket litet 41% +-0

Veteranen i alliansen som firar tio år som partiledare i år hamnar på delad tredjeplats med en mycket blygsam förändring jämfört med mätningen i december. Sin bästa notering sedan 2010 fick Jan Björklund i december efter alliansens andra segerval när han fortfarande var utbildningsminister då 32 procent hade stort förtroende för honom.

Jonas Sjöstedt (V)

Ganska/mycket stort 21% +1

Ganska/mycket litet 52% +5

Efter drygt fem år som partiledare är det en dryg femtedel av väljarna som har stort förtroende för Vänsterledaren. Noterbart är att det inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller stort förtroende. Däremot är det fler män (60 procent) än kvinnor (43 procent) som har litet förtroende för Sjöstedt. Störst förtroende har han bland de tillfrågade väljarna upp till 29 år med 27 procent.

Jimmie Åkesson (SD)

Ganska/mycket stort 21% +1

Ganska/mycket litet 61% +-0

Även SD-ledaren landar på 21 procent vilket är en marginell förändring från decembermätningen. Även i denna mätning har Åkesson problem med kvinnorna. Bara 13 procent av de tillfrågade uppger att de har stort förtroende för honom medan bland männen är 29 procent. SD-ledarens förtroende har ökat i takt med hans parti. För sju år sedan var det 8 procent av väljarna som hade förtroende för honom.

Anna Kinberg Batra (M)

Ganska/mycket stort 20% -6

Ganska/mycket litet 52% +11

Att det här är skräcksiffror för någon som gör anspråk på statsministerposten råder det ingen tvekan om. Från att ha klättrat stadigt uppåt den första tiden som partiledare tappar Anna Kinberg Batra hela 6 procentenheter sedan december. Bland de yngsta väljarna är det blott 17 procent av de tillfrågade som uppger att de har stort förtroende för moderatledaren. Förhoppningen när hon valdes till partiledare var att hon skulle locka fler kvinnor till partiet men enligt den här mätningen är det lika få män som kvinnor som uppger att de har stort förtroende för henne.

Ebba Busch Thor (KD)

Ganska/mycket stort 12% +1

Ganska/mycket litet 53% -3

KD-ledaren är föräldraledig på deltid för andra gången som partiledare vilket gör henne mindre synlig i media men frågan är hur mycket det påverkar. Skillnaden sedan december är marginell. Förklaringen till de låga siffrorna är snarare att hon leder ett parti som ligger stadigt parkerat under riksdagsspärren.

Gustav Fridolin (MP)

Ganska/mycket stort 12% +1

Ganska/mycket litet 62% +2

Krisen för Miljöpartiet är inte över och det bidrar till att ge de båda språkrören jumboplatsen i mätningen. Fridolin är nu den partiledare som flest väljare har litet förtroende för. Svårast har han med männen, 71 procent av de tillfrågade säger sig ha litet förtroende för utbildningsministern. Inte heller pensionärerna imponeras av Fridolin. Bara 6 procent av de mellan 65 och 79 år har förtroende för honom.

Isabella Lövin (MP)

Ganska/mycket stort 10% +-0

Ganska/mycket litet 51% -1

Åsa Romson fick lämna plats för den ”visionära realisten” Isabella Lövin för exakt ett år sedan och förhoppningen var att hon skulle ge partiet ett välbehövligt lyft i opinionen. Men så har det ännu inte blivit. De blygsamma tio procent som har stort förtroende för henne ger henne bottennoteringen i den här mätningen.

Dela