Nyheter

Nytt samarbete för att matcha arbetssökande mot företagens behov

Nyheter Maskinentreprenörerna och några av deras medlemsföretag i Jönköping har tillsammans med Arbetsförmedlingen tagit fram egen variant på snabbspår innehållandes praktik och teori.

Det råder brist på anläggningspersonal i Jönköpings län, vilket påverkar hela branschen och hindrar företagen från att utföra sina uppdrag. Därför inleddes i höstas ett samarbete mellan Maskinentreprenörerna och Arbetsförmedlingen för att starta en rekryteringsutbildning och fylla det behov som finns.

Utbildningen utgår från företagarnas behov, och har utformats med syfte att på kort tid ge eleverna den kunskap de behöver för att bli anställningsbara. Den teoretiska delen sker genom en arbetsmarknadsutbildning medan företagen Topiro, Transab, Strand Markentreprenad, Holstgruppen och FT Vätterbygden tar emot eleverna för tre praktikperioder under utbildningen.

– En förutsättning för att få till utbildningen har varit att vi samarbetat nära, Maskinentreprenörerna och Arbetsförmedlingen. Vi har haft korta beslutsvägar och alla har bidragit och arbetat mot samma mål, säger Peter Juhlin, VD på Topiro.

Via Arbetsförmedlingens kanaler kontaktades ett hundratal arbetssökande, vilket resulterade i 36 intresseanmälningar. Av dem antogs nio personer till utbildningen som pågick från februari till juni i år, och nio av dem är nu helt klara för fortsatt anställning. Alla inblandade är överens om att projektet varit en framgång och är värt att upprepas, och med hjälp av årets lärdomar kommer utbildningen utvecklas till nästa år.

Peter Juhlin, Topiro
Börje Nilsson, Maskinentreprenörerna
Katrin Svensson, Arbetsförmedlingen

Dela