Nyheter

Skatten på pension sänks ytterligare

Nyheter I dag berättade regeringen att skatten för pensionärer sänks kraftfullare än tidigare sagt.

Peter Persson. Arkivbild

Satsningen fördubblas, och redan från 1 januari 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. I Jönköpings län får 77 procent av alla personer över 65 år en genomsnittlig skattesänkning med 3 077 kronor enligt förslaget.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 har ekonomiskt underskott vänts till överskott. För att den starka svenska ekonomin ska komma alla till del tar därför regeringen nya steg för att sänka skatten för pensionärer. År 2020 ska skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare vara borta.

– De borgerliga regeringarnas stora ofinansierade skattesänkningar genom jobbskatteavdraget ledde till den skatteklyfta som finns mellan dem som arbetar och dem som är pensionärer. Socialdemokraterna röstade nej till varje jobbskatteavdrag och den orättvisa skatteklyfta som uppstod. Därför är det glädjande att regeringen nu tar nya större steg för att ta bort skatteklyftan. Det är utmärkt rättvisepolitik, säger riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköpings län.

Totalt sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. Detta gäller från den första januari 2018. Det innebär att skatteklyftan helt tas bort för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden jämfört med det tidigare förslaget på 14 000 kronor i månaden.

För Jönköpings län innebär sänkningen att 77 procent av de över 65 år får en genomsnittlig skattesänkning med 3 077 kronor per år. Samtidigt höjs bostadstillägget för de pensionärer som har det tuffast med upp till 470 kronor per månad.

– Det är minst sagt historielöst och förvånande att de partier som beslutade om denna skatteklyfta, bland annat Centerpartiet och Kristdemokraterna, nu säger sig driva politik för att minska skatteklyftan. Det var ju deras politik i regeringsställning som ledde till att skatt på pension skattas högre än skatt på arbete, säger Peter Persson.