Nyheter

Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad på midsommarafton

Nyheter Midsommarhelgen är en av landets mest intensiva trafikhelger. Enligt en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren så anser var tionde förare det vara acceptabelt att sätta sig bakom ratten efter ett glas vin eller öl. Så - se upp på vägarna!

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå tycker 9 procent av bilisterna i en enkät som Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Bilprovningen har genomfört under våren att det är acceptabelt att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller en öl. Andelen har förvisso utvecklats positivt i förhållande till tidigare år då den legat på 30 procent, men är fortfarande alldeles för hög.

Var femte cyklist kan ha druckit flera glas vin eller öl
Inställningen till alkohol är dessvärre sämre bland cyklister, där varannan respondent (53 procent) anser det vara ok att sätta sig bakom styret efter ett glas vin eller öl, men även här är trenden positiv. Andelen har sjunkit med 8 procentenheter sedan föregående år.

Efter tre glas vin eller öl är det nästintill ingen bilist (0,29 procent) som anser det vara ok att köra. Bland cyklister är motsvarande andel hela 19 procent!

Dela