Nyheter

25 år med Waggeryds Museiförening

Nyheter Waggeyds Museiförening fyller 25 i år. Det är verkligen något att fira när en annan gammal kulturbyggnad, den Fredrikssonska fastigheten i korningen Östergatan-Viktoriagatan just har skattat åt förgängelsen.

Lars Erik Joakimson hälsar nyvalda styrelseledamoten Anna Ireklint välkommen i styrelsearbetet.

Men Magnisa stuga lever vidare i högönsklig välmåga som ett levande bevis på att det går att bevara gamla byggnader och få dem att sjuda av liv.

En gång i tiden hotades även Magnisa stuga, uppförd på 1880-talet, av rivning. Det var cirka 30 år sedan. Vid årsmötet i veckan påminde museiföreningens ordförande Lars Erik Joakimson om hur det gick till när Magnisa stuga räddades.

Han menade att IOGT/NTO:s studiecirkel Gamla Waggeryd på Bäckalyckan gav en nytändning åt hembygdsintresset i Vaggeryd vilket i sin förlängning resulterade i att en räddningsaktion för att bevara det Gula huset som byggnaden i detta skede kallades. Det krävdes en förening för att så skulle kunna ske. Så kom det sig att Waggeryds Museiförening bildades.

25 år senare kan vi konstatera att  räddningsaktionen genomfördes på ett utmärkt sätt. Berättelsen om Magnisa stuga har varit en framgångssaga.

Men det kostar att underhålla en så flitigt använd gammal trädbyggnad som under 2019 var uthyrd 118 gånger, utöver ordinarie föreningsaktivieter och det dagliga slitaget. Förra verksamhetsåret uppgick kostnaderna för fastighetens drift och underhåll till hela 168 000 kronor. För jubileumsåret 2020 räknar kassören Tomas Johansson dock med att underhållskostnaderna för fastigheten ska kunna minskas högst betydligt, till cirka 60 000 kronor.

Vid årsmötet, som hade samlat 30-talet personer, fick föreningens styrelse en ny medlem, Anna Ireklint.

Lars Erik Joakimson omvaldes som ordförande. Även ledamöterna Kurt Andersson, Elisabeth Sandahl, Susanne Oskarsson, Ingemar Gustavsson och Sven Nord fick förnyat förtroende.

Kvarstående styrelseledamöter är Thomas Bergquist, Tomas Johansson, Eva Eliasson, Kenneth Lindelöf, Lars-Evert Eskilsson,  och Ann-Marie Stüffe.

Vid årsmötet berättade Nadira Kilim om sin livsresa, som för snart 30 år sedan tog henne och hennes familj från inbördeskrigets Jajce i Bosnien till Skillingaryd. Det är en gripande berättelse om hur inbördeskriget i det forna Jugoslavien sakta kom krypande. Först som TV-nyheter från Slovenien i norr till fullskaligt krig i Bosnien med hundratusentals människor på flykt. Den lämnar inte någon oberörd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *