Nyheter

32 lägenheter byggs

Nyheter I Skillingaryd var det länge sedan det kommunala bostadsbolaget byggde hyreslägenheter. Nu är det snart dags. Vid Mejeritomtens informationsmöte togs även lägenhetsbygget upp och synpunkter om parkeringar fanns. Del 5. Uppdaterad kl 09.38 med kommentar.

Satu Jonsson, VD på VSBO, informerade om hyreshusbyggandet i Skillingaryd, som är efterlängtat av många

2009 var det visning av kvarteret ”Smultronet”, i folkmun kallad ”Kvarnentomten”. Det var det sista ”vanliga” hyreshuset som byggdes av det kommunala bostadsbolaget i Skillingaryds tätort. Länge sedan tycker många, men nu är det dags.

– Intill trygghetsboendet kommer vi att bygga två hyreshus med totalt 32 lägenheter. Det blir vanliga hyreslägenheter och inget trygghetsboende. Vi kommer att bygga det likt ”Liljedahlshuset” i Vaggeryd, som många trivs i, fast med röd färg istället så att det passar in med kommunens egna bygge, berättar Satu Jonsson, VD på VSBO.

– Entreérna till husen kommer att ligga mot varandra och huset kommer att ha fem våningar med fyra våningar lägenheter. Den femte våningen blir förråd. Vi får inte bygga lägenheter på femte våningen då räddningstjänsten inte har så långa stegar i sin beredskap. Hälften är tvåor och hälften är treor. Vi planerar att starta bygget om en månad och det kommer att vara klart i maj nästa år, berättar Satu Jonsson.

– Man anmäler sig till vår vanliga bostadskö om man vill bo i dessa lägenheter och det går redan nu att anmäla sig till kön. Ni som inte står i kö, men funderar på det, råder vi er att ställa er i kö om man kanske är intresserad av att flytta in. Vi kommer att släppa dessa lägenheter i höst, menar Satu Jonsson.

Fotnot; Uppdaterad kl 09.38 kommentar från Satu Jonsson, VD VSBO – Vi byggde Smultronet med 22 lägenheter 2009 men även Slätten med 26 nya lägenheter 2011. Totalt 48 lägenheter. Samma tid och fram till idag har vi ”bara” byggt 32 lägenheter i Vaggeryd. Så vi får hela tiden oförtjänt mycket dålig reklam för att vi inte bygger i Skillingaryd.

– Angående parkeringsplatserna får vi återkomma till ärendet, då vi inte riktigt har lyckats hitta rätt idé för var hyresgästerna ska parkera, avslutar Satu.

– Det här är alltid spännande med parkering. Vi har tre förslag som vi jobbar med just nu. Parkeringsmöjligheter ska finnas för hemtjänsten bland annat där vi planerar 10 elplatser. Men även parkeringsplatser för boende, vid Kaffegatan, funderade vi på häromdagen. På bägge sidor om Infanterigatan ska vi se om vi kan bygga parkeringsplatser som man kommer till om man kör in från Kaffegatan. Vi har stött på en del bekymmer då det är Gropabäcken är väldigt djup, så vi får göra en vattenspegel där istället för att få en fin upplevelse. Den ska vara klar våren 2020 när folk flyttar in i hyreslägenheterna, säger Torbjörn Isaksson, fastighetschef.

– Angående våra parkeringsplatser mot Kaffegatan är preliminära tills vi har något annat. Parkeringshus är inte helt ute, men det är inte klart ännu, säger Satu Jonsson.

– Jag bor i krysset och räknar att det går en bil i minuten som ska åka ner till Hemköp. Nu stänger ni Infanterigatan. Då kommer alla att köra på Storgatan istället, har ni funderat på det? undrar Lasse Kjellgren.

– De här delarna fanns med och några kommer att tycka det är bra eller dåligt. Det var synpunkter på mycket och beslutet på stängningen av Infanterigatan är redan gjord, säger Gert Jonsson (M).

– Varför har man valt att frångå att ha bilarna under husen? Det gör man i många tätorter. Synd att vi inte gör det. Man är idag beredd att betala för att få sin parkeringsplats, frågar sig Evald Andersson.

– Den har inte varit uppe som en fråga i den här gruppen. Det kostar mycket pengar att bygga parkeringsplats i källaren, säger Torbjörn Isaksson, fastighetschef.

– Vi bygger på höjden, avslutar Satu Jonsson.

Angående hyrorna kommer dessa att, inte bli högre, än Liljedahlshuset i Vaggeryd som är likvärdigt. Där ligger en 2;a på 7 470 kronor och 3;a på 8 667 kronor i månaden.

Smultronets lägenhetsvisning hittar ni här, från 2009. Fotnot; I dagsläget står 1 600 personer i kö till kommunal hyreslägenhet.

Taggar

3 reaktioner på 32 lägenheter byggs

Får man lämna en kommentar när det gäller beslutet att stänga Infanterigatan. Om man stänger Infanterigatan från Kaffegatan söderut för infart mot bl a Hemköp. Då blir det fyra utfarter mot Storgatan. Infanterigatan , från Mejeritomten, de nya höghusen och Kaffegatan. Det blir fyra utfarter på ca tre fyra hundra meter. Hur har man tänkt lösa det? Det ska bli spännande att se hur det ska lösas. Som jag ser det blir det omöjligt. MVH.

Blir lite orolig när Satu säger att man inte får bygga lägenheter på femte våningen pga att räddningstjänstens stegar är för korta! Hur går det då om det börjar brinna på Smultronet eller Slätten?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *