Nyheter

345 är arbetslösa

Nyheter Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet i Vaggeryds kommun. Även i hela Jönköpings län sjunker arbetslösheten.

Arkivfoto

Under januari månad rapporterade Vaggeryd en total arbetslöshet på 4,7 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−1,9 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten betydligt.

Sett till antalet personer betyder det att 345 av 7 340 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (144 färre än i januari i fjol). Det är nionde månaden i följd som arbetslösheten i Vaggeryd är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan april 2021 har arbetslösheten gått ner från 5,7 till 4,7 procent. Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser, i själva verket, just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i Tranås där arbetslösheten sjunker med 2,7 procentenheter.

Vaggeryd hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,7 procent i kommunen, jämfört med 5,8 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,2 procent), medan Nässjö har den högsta (8,4 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 110 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i januari jämfört med året innan (−1,5 procentenheter) och ligger nu på 7,3 procent. 287 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Malmö är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,2 procent) i landet som helhet, medan Arjeplog har den lägsta (2,7 procent).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *