Nyheter

383 arbetslösa i kommunen

Nyheter Arbetslösheten i kommunen har ökat med 1,5% på ett år

Arkivfoto

Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen informerade om läget vid frukostmötet på Fenix under fredagsmorgonen.

– I riket har arbetslösheten ökat med 0,8%. Förändringar såg vi i oktober och november och man kan säga att den extrema högkonjunkturen mattades av. Vi ser fortfarande att länet i stort är förskonade. Habo är den som har minst antal arbetslösa i procent, som alltid och vi här i Vaggeryd har ökat 1,5% och den totala arbetslösheten är nu 5,3% vilket motsvarar 383 personer, berättar Sören Karlsson.

I statistiken som Sören visar är det 5,6% kvinnor och 5,1% av männen som är arbetslösa.

– Varselvågen började i november. Efter nyår har vi inte haft ett enda. Träindustrin på höglandet har varit hårdast drabbat. De företag som varslade i oktober har återanställt. Man kan säga att det blev en normalisering, fortsätter Sören.

– 11,1% av ungdomarna är arbetslösa i vår kommun. Att vara ung idag och vara utanför samhället är inte bra. Jag har inte direkt bra svar på vad vi ska göra, men när jag träffade Näringslivsrådet i Gnosjö kommun, och Göran Göhlin, sa han att om vi tar en ungdom var så är det klart. Totalt sett är det 86 ungdomar i kommunen som är utan jobb. Nyanlända hamnar i ”etableringuppdraget”. Det är grupper som har svårt att komma ut på vår arbetsmarknad, menar Sören och avrundar totala sammanfattningen av totala läget att ”Det finns de som vill men inte kan och det finns de som kan men inte vill”.

Taggar

Dela


4 reaktioner på 383 arbetslösa i kommunen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *