Nyheter

40 decibel vid husknuten…

Nyheter Vindbruksplanen är uppe på bordet igen, 40db vid husknut helt utan marginaler. Läs här insändaren från Hankabo

Jag har sagt det hundratals gånger och jag säger det igen. Det är inget fel på vindkraften i sig, men det är fel på beräkningsgrunder vad gäller buller och oljud som de avger, den effekt de förväntas ge och den roll de kan förväntas ta i Sveriges energiförsörjning.

Detta vet vindkraftsbranschen, resten av energibranschen och många av våra politiker. Men Vindkraftsbranschen kör på så bra de kan, här finns massor med lättförtjänta pengar, bara att prospektera och sälja vidare till utländska investerare, bara ett fåtal av alla de verk som satts upp de senaste åren är idag Svenskägda. Att det finns människor som har fått sina liv och livsmiljöer helt förstörda viftar både VK branschen, myndigheter och politiker bort som om de inte fanns, kanske påverkar det faktum att man ifrån Helgeandsholmen faktiskt inte ser ett enda verk.

Resten av energibranschen hörs knappt, man kan läsa en artikel här o där om deras fasa kring hur detta skall sluta, det är helt enkelt inte inne att tycka något negativt om förnybara energi. Politikerna är jätteglada och lättade så länge de slipper ta tjuren vid hornen och ta obehagliga beslut, och det kommer säkert som vanligt att krävas en riktig krasch innan de vågar prata om problemet.

Men jag kan inte friskriva mig själv helt, jag var helt inne på vindkraftslösningen runt år 2000, jag hade ständiga drabbningar med farsan om vilket som var rätt eller fel för framtida energiförsörjning, nu visar det sig att han hade rätt och jag fel. Vi köpte vindkraftsandelar för typ 18 år sedan, och producerar via dem 21 000 kwh per år. SVEF som föreningen heter har också haft problem med något av verken, producentens angivna värden håller inte, men alla SVEF;s överklaganden dödades till slut av regeringen. Blev mycket märklig dom, men precis som i alla andra fall har vindkraften en egen gräddfil.

Att påverka dem som fladdrar omkring på Helgeandsholmen kan vi nog glömma för ett bra tag, istället borde vi här nere på kommunplanet, här i verkligheten kunna ta de rätta besluten.

Vi ”Föreningen Vindkraftspark Boarp” har sedan 2014 staplat information om vindkraftens baksida för ”ALLA” som är politiskt aktiva i kommunen. I början var det som en hel vägg, knappt någon respons eller kommunikation över huvud taget, men för varje år har det kommit till både sprickor och hål här och där i den där väggen.

Medborgarförslaget som till slut blev en ”Vindbruksplan” var i sitt första utförande verkligen bra, man tog bra hänsyn till att det faktiskt bor människor på landsbygden i vår kommun, en typ av boende som man tror kommer att öka än mer i framtiden. Vindbruksparker med storlekar som hittills prospekterats hos oss lämnar dock ingen plats för boende i dess närhet, dessa områden blir till ”industriområden”.

Den vindbruksplan som nu kommer upp är inte alls vad den var ifrån början, vårt kommunledningskontor har skrivit kilometervis med text ackompanjerad av vår egen Länsstyrelse.

Så alla de pengar och all den tid som är nedlagd kunde vi sparat i kassan, Kommunledningskontoret kunde helt enkelt bara hänvisat till Boverkets, Naturvårdsverkets och övriga myndighetens texter.

Inte ens det nya rekordet i Stömne utanför Arvika ruckar på Boverkets 500 meters gräns ifrån 2009. Här blir verken 280 meter höga med rotordiameter på 150 – 170 meter. ”’Tvåhundraåttiometer ” leta upp en byggnad med den höjden och tänk er in den i er egen närmiljö.

Boverkets anvisningar är ifrån 2009, då såldes verk med typ 45 – 65 meter till navet. Men det är fortfarande 500 som gäller, oavsett storlek på verk och utan hänsyn till variationer, medelvariationen av ljud ifrån ett vindkraftsverk är 5 – 8 db

Inte ens det faktum att vi bara några mil bort (Grimsås/Tranemo) nu har människor med jätteproblem verkar beröra de som går på kommunledningskontorets linje.

Alla medlemmar av KSAU, (kommunstyrelsens arbetsutskott) fick information om parken och dess problem, inkl namn / kontaktuppgifter till dessa människor innan sista KSAU mötet 20 mars. Dessa fyra människor som skrev insändaren i VN 19 februari har alla cirka 1200 meter till verken.

På onsdag 3 april sitter kommunstyrelsen med vindbruksplanen på sitt bord igen.

Spännande och se om kommunledningskontorets linje vinner, eller om förnuftet segrar.

Ken Frick
Hankabo

Taggar

2 reaktioner på 40 decibel vid husknuten…

Bra där Ken
Om man är motståndare till Vindkraftsverk så blir man i en dels ögon ansedd som en byfåne. Vinfkraftverk är den moderna tidens heliga ko som man inte får tycka illa om. Och gör du det så är du tokig.
Jag menar att vi som är motståndare till dessa monster i realiteten är de som verkligen satt oss in i problemet.
Lasse Olsson
Ekesås

40 decibel är vad vår diskmaskin ger. Jag tycker alla skall prova hur det är att ha diskmaskinen körande där ni skall somna och sova. Dessutom kommer det ”lågfrekvent buller” från vindkraftverken – ett buller som låter som ett flygplan som passerar – med den komponenten har man filtrerat bort innan man mäter de 40 decibelen, så i verkligheten blir det mer buller. Berätta nu hur det var att sova i där ni hade diskmaskinen körande – var det lugnt och trivsamt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *