Nyheter

40 km/timmen bara i Bondstorp?

40 km/timmen bara i Bondstorp?

Nyheter I mars beslöt kommunfullmäktige att behålla 50 kilometer som basfart i kommunen.

Nu är frågan om Bondstorp ska få en alldeles ”egen” basfart – 40 kilometer i timmen över hela tätorten.
Det förslår i alla fall tekniska kontoret i en skrivelse till politikerna i tekniska utskottet som sammanträder nästa vecka.
Det här handlar om vad som hände efter den dramatiska fullmäktigeomröstningen där oeniga politiker beslöt om 50 kilometer som bashastighet i tätorterna med 30 kilometer i timmen vid skolorna samt 60 kilometer i timmen på Södra Park-vägen i Vaggeryd.

Men det stannade inte vid det:
I juni kom ett medborgarförslag från Bondstorp där man föreslog att 40 kilometer i timmen skulle införas på en teststräcka i kyrkbyn.
”Undrar bara varför man sa nej vid Vaggeryds kommunfullmäktiges sammanträde den 30/3 2015 om att införa 40 kilometer i timmen som bashastighet i kommunen? Vi som bor utmed vägarna , bland annat här i Bondstorp kan inte förstå er invändning…Här i Bondstorp har vi ju sedan flera år haft kontakt med både Trafikverket och Kommunen om förslag av flera förändringar på väg 651. Bland annat om fartsänkning från skolan mot N.Unnarydsvägen (cirka 400 meter). Om hastigheten reduceras till 40 km på nämnd sträcka skulle den psykologiska effekten strypa bilarnas framfart något, vilket i allra högsta grad vore betydelsefullt för alla familjer både med och utan barn som är närboende till denna otäcka och glömda vägsträcka. Påpekas bör att den numera även fungerar som skolväg utan GC-väg och med en obefintlig vägren.
Helt oväntat får förslagsställaren Leif Grave-Müller nu stöd av kommunens tekniska kontor som dessutom vill utöka fartbegränsningen till 40 kilometer i timmen över hela samhället.
– Vi har haft träffar med samhällsföreningen där ute. Då har det framkommit önskemål där man menar att det finns fler likvärdiga sträckor inom samhället som också borde ha 40 kilometer timmen, säger kommunens tekniske chef Magnus Ljunggren.
Han undertrycker dock att det handlar om ett tjänstemannaförslag och att det är politikerna som fattar besluten i frågan, inte tekniska kontoret.
Frågan är alltså om Bondstorp som enda tätort i kommuns ska ha 40 kilometer i  timmen som bashastighet medan alla andra har 50?
– Rent tekniskt är det inga bekymmer. Men det blir förstås en politisk fråga, säger Ljunggren.
Om politikerna säger ja  innebär det att kommunen skulle få fyra olika fartgränser: 30, 40, 50 och 60 kilometer timmen.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *