Nyheter

55 000 personer fortfarande ovaccinerade

Nyheter När smittspridningen nu ökar är det mycket viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare. Det finns inget effektivare sätt att skydda sig mot covid-19 eller att undvika att smitta andra. En hög vaccinationstäckning är vägen till minskade restriktioner och ett friare liv med resor och socialt umgänge.

Det är främst yngre under 40 år som fortfarande är ovaccinerade. I gruppen 18-29 år det 35 procent som inte vaccinerat sig med en första dos eller har en bokad tid och bland 30-39-åringarna rör det sig om 29 procent. Totalt för gruppen under 40 år är det drygt 33 000 personer som ännu inte bokat tid för en första vaccindos.

Även i gruppen 40-49 år är många fortfarande ovaccinerade. Bland dem har 18 procent ännu inte vaccinerat sig alls eller har en bokad tid.

I åldrarna över 50 år har vi idag en hög täckning. Det är bara 8 procent av alla över 50 år som inte vaccinerat sig med en dos eller har en tid inbokad.

– När det gäller 16-17-åringarna så har de inte haft lika lång tid på sig att vaccinera sig eller boka tid, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare. Efter två veckor har 72 procent av dem hunnit vaccinera sig med en dos eller har en tid inbokad.

Totalt har cirka 80 procent av befolkningen över 18 år eller 230 000 personer i Region Jönköpings län fått sin första dos av vaccinet. 190 000 personer eller 66 procent har också fått en andra dos.

– Det är glädjande att så många vaccinerats. Men uppmaningen till alla ovaccinerade, inte minst de yngre, är att boka en tid för vaccination så snart som möjligt. Det viktigaste man kan göra inför hösten är att vaccinera sig, säger Malin Bengnér.

Just nu är det lätt att hitta en tid. Tillgången på vaccin är god och det finns ungefär 4500 lediga tider att välja på, och antalet lediga tider förväntas att öka kraftigt under kommande veckor då vi väntar större vaccinleveranser.

Flera av vårdcentralerna i Region Jönköpings län kommer under en period att ha drop-in framöver för att öka tillgängligheten.

Totalt har 420 000 vaccindoser delats ut i Jönköpings län sedan vaccinationerna mot covid-19 startade i december förra året.

Pressmeddelande från Region Jönköping

Taggar

Dela


1 reaktion på 55 000 personer fortfarande ovaccinerade

”Det finns inget effektivare sätt att skydda sig mot covid-19 eller att undvika att smitta andra” Sprutan ger mildare symptom bara men du kan fortfarande få Corona och smitta andra! Vad är detta för falsk marknadsföring‽

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *