Nyheter

55 år som frisör – Bosse förste och siste kunden

Nyheter En epok har gått i graven på Stationsgatan 6 i Skillingaryd.

Tomt i brevlådan  [1/27]

Välkänd nedgång  [2/27]

Lennart klipper Roger Svenningson som den näst siste kunden  [3/27]

Välansad  [4/27]

Bosse Sandberg väntar på sin tur  [5/27]

Vy ut mot grannfastigheten  [6/27]

Diplomerad frisör  [7/27]

Roger beundrar diplom och annat i den klassiska salongen  [8/27]

Bevis  [9/27]

Här hamnar intäkterna  [10/27]

Bosse Sandberg görs fin  [11/27]

Bosse Sandberg blev den siste kunden  [12/27]

Frågan är vad Lennart ska göra nu  [13/27]

Sista fikat: Bengt Bengtsson, Roger Svenningson, Bosse Sandberg och Lennart Davidsson  [14/27]

Tomt nu  [15/27]

Arbetsredskap  [16/27]

Barnbarnen Emilia och Isabelle hjälper till liksom Lennarts hustru Lilian  [17/27]

Diplomet på väg att tas ned  [18/27]

Snart väntar skylten  [19/27]

På väggarna  [20/27]

Har säkert stämt  [21/27]

I salongen  [22/27]

18.40 och dags för det sista.  [23/27]

Brodern Kjell hjälper till  [24/27]

En 75-åring och en 85-åring. Bröderna Davidsson i arbete.  [25/27]

Ingrid och Lars-Gunnar Sköld förevigar bröderna  [26/27]

Dags för Lennart att åka hem med skylten  [27/27]

Den 30 juni var sista dagen för Lennart Davidsson som frisör i lokalen.

Vem som är den förste frisören i fastigheten är inte känt men det kan ha varit frisören Gustav Ericsson som på 1920-talet startar salong i huset. Kring 1936 flyttar han till sitt nybyggda hus på Tofterydsvägen – nuvarande Kaffegatan. Så småningom kommer sonen Sven-Olof in i yrket

Lennart Davidsson i klippartagen 1991

Lokalen på Stationsgatan tas nu över av Erik Djerf (1898–1979), en stor profil i Skillingaryd som kan prata för sig och som drar många historier. Man får alltid ta vad han säger och gör med en nypa salt. Han har minst ett par rävar bakom varje öra.

Tillbaka till Kaffegatan. Gösta Jönsson – född i Jämshög i Blekinge – jobbar som frisör i Köpenhamn men kommer 1954 till Skillingaryd för arbete hos Ericssons Frisersalong. Här är Gösta kvar en bit in på 1960-talet. Då köper han Erik Djerfs salong på Stationsgatan.

I maj 1968 lämnar Gösta över till Lennart Davidsson. Gösta å sin sida blir föreståndare för bowlinghallen, men han går ur tiden blott 45 år gammal. Året är 1971.
Noteras kan att Göstas dotter Mona Åkeson från 2003 och än i dag har en frisersalong på Kaffegatan där fadern tidigare jobbade.

• Lärling som 16-åring
Nu ska det ju mer handla om Lennart Davidsson som kommer till världen 1948. 1964 börjar han praktisera till frisör hos Sven Karlsson i Hillerstorp. 1967 avlöses jobbet av lumpen men på sin 20-årsdag 1968 är det dags att bli egen och då på Stationsgatan 6 i Skillingaryd där han tar över Erik Djerfs salong.

Lennart är för övrigt vid den här tiden mitt uppe i sin fotbollskarriär och idrotten ligger honom även 2023 varmt om hjärtat. Han spelar först i Gnosjö IF men värvas till Kulltorps Goif. Han skriver sedan på för Skillingaryds IS men det blir så kallat ettårsfall då klubbarna inte kommer överens om övergången.
– Men jag spelar kvar i Kulltorp 1971. 1972 fortsätter jag i SIS där jag spelar fram till och med 1983. Min sista match blir mot Jönköpings FF.
Den matchen är speciell för tyvärr drabbas Lennart av ett benbrott.

En kund blir fin i håret. Foto från 1991

Fotbollsspelet tar slut men intresset är minst sagt levande, inte minst tack vare att svågern Sven Andersson spelar allsvensk fotboll med Boråslaget Elfsborg.
– Men jag håller även en del på Halmstad och Degerfors, säger Lennart som samtidigt gläds med dagens framgångar för IFK Värnamo.

• En klippare
Lennart var inte bara en försvarsklippa i fotboll, även i yrkeslivet har han ju varit en klippare och en populär sådan. Ville man veta vad som hände i bygden så var ett besök i frisersalongen bra. Förutom en bra klippning kunde man gå därifrån med en hel del reportageuppslag.

I en frisersalong var det vanligt att man sålde kondomer men den tiden är förbi, åtminstone hos Lennarts.
– Mina kunder blev lite för gamla, säger Lennart skojfriskt.
Han minns mycket väl vilka som var de bästa kunderna på detta område men namnen håller han för sig själv…

Nästa år är det 60 år sedan Lennart började som frisör och det kommer att bli ett 60-årsjubileum. Även om han lagt ned salongen i Skillingaryd så finns stol, sax och andra tillbehör i hemmet mellan Gnosjö – Hillerstorp. En och annan av de gamla kunderna har redan frågat om klippning men Lennart ska hålla en låg profil. Kanske fortsätter han ett tag till att klippa på äldreboenden i Skillingaryd men det är kanske mest under en övergångsperiod.

• ”Vann” Vasaloppet
Idrotten lägger han inte av med. Nyligen sprang han Göteborgsvaret och har redan anmält sig till nästa års evenemang. Hittills har han sprungit Göteborgsvavet 31 gånger.
Lennart har faktiskt en gång blivit ”segrare” i Vasaloppet. Han hade flera månader innan loppet 1970 gjort en vadslagning med en kompis. Den som skulle bli sämst placerad skulle få startavgiften på 85 kronor betald av den andre.
Lennart vinner över kamraten som tvingats bryta och tillsammans med två andra lyckas han med konststycket att vinna kampen om att bli sist i hela Vasaloppet, vilket inte är så lätt som det kanske låter. Frisören får 1970 sluttiden 13 timmar 10 minuter och 42 sekunder.
Han åkte Vasaloppet fler gånger kring åren 1970 och 2003 är han tillbaka. Målet då var att halvera tiden från det året han kom sist. Det lyckades han galant med och tiden 6 timmar och 18 minuter var starkt av en 56-åring.

Lennart har åkt tävling i inlines mellan Varberg – Halmstad och deltog i ett halvmarathon när Öresundsbron invigdes. Då handlade det om både löpning och inlines.

Sedan hade Lennart Herrfrisersalong ett mycket framgångsrikt lag i korhockey med exempelvis serieseger.

Sista jobbdagen i Skillingaryd klippte Lennart som vanligt och på plats fanns blandande de trogna kunderna Roger Svenningson, Bengt Bengtsson och Bo Sandberg. Den senare blev den allra siste som klipptes och om Haninge var den förste som klipptes av Lennart så var han en av de tidigaste. Bosse hade sig verksamhet i grannhuset, Beklädnadsaffären på Stationsgatan 4.

Nu är i alla fall lokalen på Stationsgatan 6 tom och öde. Kanske, kanske blir det frisersalong där en gång igen. Det får framtiden utvisa.

År 2016 gjorde vi en inspelad intervju med Lennart, vilken finns nedan.

Hör Lennart berätta lite i tv-inslaget på denna länk

 

Taggar

Dela


1 reaktion på 55 år som frisör – Bosse förste och siste kunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *